Jack Bogle

7 slimme beleggingstips van Jack Bogle (Vanquard)

In een uitgebreid artikel dat Jack Bogle schreef voor de CFA Institute [1] wijdt hij o.a. uit over zijn verwachtingen van de ontwikkelingen in de beleggingswereld. Hij wijst de branche erop dat de focus ten alle tijden moet liggen op het bouwen van een “inherent ethische relatie tussen de professionele en de algemene samenleving”, en roept professionals uit de beleggingswereld op om ‘the bigger picture’ van het financiële systeem te zien. Een nobel streven, en zeker iets om in het achterhoofd te houden. Echter zou Jack Bogle zichzelf niet zijn als hij de lezer niet een paar concrete beleggingstips cadeau zou doen. Als we die tips lezen, valt ons één ding op: ze benoemen bijna allemaal de kernwaarden van indexbeleggen. We hebben deze tips met een korte toelichting in een overzichtelijk rijtje gezet.

1. Je móét investeren

“Het grootste beleggersrisico is niet de volatiliteit op korte termijn, maar het risico om niet voldoende rendement op je vermogen te maken, terwijl het ophoopt.”

Het is geen nieuws dat je tegenwoordig meer kwijt bent aan de fiscus en aan inflatie, dan dat je als spaarrente ontvangt. Om je vermogen niet te laten verdampen, is het noodzakelijk om te beleggen.

2. Tijd is je vriend

“Investeren is een deugende gewoonte waar je het best zo vroeg mogelijk mee kan beginnen. Geniet van de magie van samengestelde interest (rente-op-rente).”

Jack Bogle is een uitgesproken voorstander van investeren voor de lange termijn. Ga dus niet voor de korte winst, is zijn advies. Indexbeleggen is hier een uitstekende beleggingswijze voor.

3. Impulsen zijn je vijand

“Elimineer emotie uit uw beleggingsbeslissingen.”

Eén van de grootste redenen voor zijn succes is volgens Bogle zelf zijn emotioneel stabiele, rationele manier van omgaan met schommelingen op de beurs. Hoewel het bij indexbeleggen zeker mogelijk is om snel te handelen, ligt de focus meer bij gestage groei over een lange termijn.

4. Hou de kosten laag

“Netto rendement is gewoon het bruto rendement van uw beleggingsportefeuille minus de kosten. Houd uw investeringskosten laag.”

Traditioneel vermogensbeheer of beleggingsadvies kost u al snel tussen de 2 a 3% op jaarbasis aan managementvergoeding, transactiekosten en (verborgen) fondskosten. Op lange termijn telt dit aardig op en beperkt dit uw rendement behoorlijk.

5. Hou het simpel

“Investeringen zijn eenvoudig: een verstandige verdeling tussen aandelen, obligaties en kasreserves;” Een zorgvuldige afweging van risico, rendement en (nogmaals) kosten.”

Maak het niet te ingewikkeld. Rendement en risico gaan hand-in-hand. Laat u niet verleiden tot het kopen van allerlei complexe (en vaak dure) beleggingsproducten.

6. Wat omhoog gaat, komt weer naar beneden

“Sterke prestaties door een beleggingsfonds keren hoogstwaarschijnlijk terug naar het niveau van de index – en vaak daaronder.”

Een beleggingsfonds met een uitzonderlijk hoog rendement in een bepaald jaar is bijna altijd gezegend met een grote portie geluk. Het is dus vaak een kwestie van tijd voordat de koers weer terugkeert naar normaal niveau.

7. Blijf bij je koers

“Ongeacht wat er op de markt gebeurt, focus op je doel en houdt je aan je beleggingsstrategie.”

In zijn eigen woorden is dit ‘het belangrijkste advies voor beleggers’. Het veranderen van uw strategie op de verkeerde tijd kan de meest verwoestende fout zijn die u als belegger kunt maken. Het slechtste moment om te verkopen is op het dieptepunt van de markt.

[1] Bogle, J. C. (z.j.). Balancing Professional Values and Business Values. Geraadpleegd hier


< Terug naar artikel overzicht