Indexbeleggen in ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt in de volksmond ook wel tracker genoemd. Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft het volgen van een bepaalde beursindex (indexbeleggen). Een index is een samenstelling van een mandje effecten en dient als graadmeter voor de ontwikkelingen van de markt. Met de aankoop van een ETF koopt u dus de gehele index in dezelfde verhouding en volgt u de koersontwikkeling hiervan op de voet. Er zijn ETF´s te koop op verschillende aandelenindices (bijv. de AEX-index), maar er zijn ook ETF’s verkrijgbaar in obligaties of alternatieve beleggingen zoals grondstoffen.

De tijd dat er slechts enkele aanbieders van ETF’s waren die op eenvoudige wijze alleen de grootste indices ter wereld volgde is voorbij. Vandaag de dag zijn er circa 4600 ETF’s verkrijgbaar op de meest uiteenlopende indices. Kortom keuze in overvloed, maar waarop selecteert u de ETF die past bij uw beleggingsfilosofie? Download nu hier ons kennisdocument over indexbeleggen.

Kies de juiste index

Kiest u ervoor om bijvoorbeeld dichtbij huis de AEX-index te volgen of kiest u voor een iets breder (regionaal) gespreide index zoals bijvoorbeeld de Eurostoxx 600 of zelfs de MSCI World index? Ook zijn er ETF’s die bestaan uit aandelen uit een bepaalde sector (bijv. Eurostoxx 600 Banks) of ETF’s met een bepaalde beleggingsstijl (bijv. alleen hoog dividend aandelen).

Replicatiemethode

Kiest u voor een fysieke of synthetische ETF? Beide hebben voor- en nadelen. Fysieke ETF’s zijn simpel en zeker, maar zijn vaak iets duurder en wijken soms iets meer af van het rendement van index dan synthetische ETF’s. Synthetische ETF’s kennen echter een tegenpartijrisico (veelal met bepaalde waarborgen), maar het rendement volgt vaak beter het rendement van de index.

Dividend

De onderliggende aandelen of obligaties in een ETF keren wellicht dividend of rente uit. De aanbieder van de ETF kan besluiten de rente of het dividend uit te keren of te herbeleggen. Zeker voor beleggers die gelden willen onttrekken uit de effectenportefeuille kunnen uitkerende ETF’s de voorkeur genieten.

Kosten

Wat is de TER (total expense ratio) van een ETF? De TER wordt berekend door (bijna) alle kosten (exclusief transactiekosten) van een ETF te delen op het totale fondsvermogen. De verschillende aanbieders kunnen hiermee ver uiteenlopen, zelfs als dezelfde index wordt gevolgd. De TER van ETF’s variëren grofweg tussen de 0,04% en 0,85% op jaarbasis.

Tracking error

De tracking error is de mate van afwijking tussen het rendement van een ETF en dat van de markt. Dit verschil in rendement kan ontstaan door de kosten van een ETF, het wel of niet uitlenen van de onderliggende effecten door de ETF, het aanhouden van cash of het dividendbeleid. Hoe lager de tracking error, hoe beter de ETF in staat is geweest het rendement van de index te benaderen.

Om een beursindex na te bootsen gebruiken aanbieders van ETF’s verschillende methodes. We onderscheiden een fysieke en een synthetische replicatiemethode. Ook kunt u hier meer informatie over indexbeleggen aanvragen. 

Fysieke replicatiemethode

De meest simpele en transparante ETF’s zijn fysieke ETF’s. Zij kopen en houden daadwerkelijk de onderliggende effecten voor u aan in dezelfde verhouding als de index. U wordt ook economisch eigenaar van deze effecten. In geval van een eventueel faillissement van de aanbieder, vallen de onderliggende effecten buiten de boedel van deze aanbieder. Belegt u dus een bedrag in een S&P 500 ETF, dan bezit u voor dat bedrag de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

Synthetische replicatiemethode

Bij synthetische ETF’s worden de onderliggende effecten niet gekocht, maar wordt de index gekopieerd door gebruik te maken van derivaten (swaps). Dit komt vaak voor bij markten die niet liquide zijn of die anderszins moeilijk fysiek zijn aan te kopen. Hierbij spreken twee partijen af het rendement van de index te leveren dan wel te ontvangen. Deze ETF’s kennen dus ook een tegenpartijrisico. Over het algemeen wordt dit risico geminimaliseerd door bepaalde waarborgen te stellen. Voor sommige ETF’s is een synthetische replicatiemethode de enige mogelijkheid zoals bijvoorbeeld bij een grondstoffen ETF.

Bent u benieuwd naar indexbeleggen? Vraag hier nu een beleggingsvoorstel aan.

E-Book: Meer rendement door slim indexbeleggen

Ontvang nu gratis en vrijblijvend het E-Book vol met praktische tips over beleggen in ETF’s. Met o.a.: – Beleggen in ETF’s hoe werkt dat? En – Het beleggingstheater: “Actief beleggen ontmaskerd”.


Download e-book