Schrijf u in voor
onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze resultaten & ontwikkelingen.

inschrijven

Pensioenrekening

Geld opzij zetten voor later? Bouw fiscaal vriendelijk vermogen op bij BeSmart voor een aanvullend pensioeninkomen.

download e-book meer weten

Interessant voor mij?

Bent u nog in het bezit van een (woeker)polis of wilt u simpelweg fiscaal vriendelijk aanvullend vermogen opbouwen voor later? Of bent u DGA en moet u een belangrijke beslissing nemen over het opgebouwde pensioen in eigen beheer? Dan is de pensioenrekening wellicht interessant voor u!

Laat het vermogen op uw pensioenrekening beleggen door BeSmart via indexbeleggen en geniet later van een hoger aanvullend pensioen.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, dat geldt voor alle vormen van beleggen waaronder dus ook indexbeleggen via een pensioenrekening.
>> Lees hier meer over de risico’s van beleggen

**De fiscale behandeling van de pensioenrekening hangt af van uw individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig kan zijn. Lees meer over de regels op onze FAQ pagina.

Voordelen

  • Indexbeleggen via bewezen methodes*
  • Transparant
  • Fiscaal voordeel**


Nadelen

  • Geblokkeerde rekening**
  • Mag alleen jaarruimte storten**
  • Op einddatum met kapitaal inkomen aankopen**

Hoe werkt het?

1. Open een pensioenrekening

Een pensioenrekening openen is heel eenvoudig. U kunt hiervoor zelf online terecht bij DeGiro, een bekende Nederlandse online broker.  Na het openen van de rekening, wat al in enkele minuten geregeld kan zijn, wordt BeSmart als vermogensbeheerder hieraan gekoppeld. Nadat het vermogen is gestort beheren wij uw vermogen.

2. Stort het vermogen

Stort het beschikbare vermogen op uw nieuwe pensioenrekening of hevel de waarde van uw bestaande polis ‘fiscaal geruisloos’ over. Afhankelijk van uw situatie gelden er wel spelregels voor het bedrag dat u kunt storten of overhevelen, ook kunt u eventueel profiteren van fiscale voordelen. Lees meer.

3. Monitoren

BeSmart monitort uw portefeuille en we houden in de gaten welke verdeling over de beleggingscategorieën het meest optimaal is om uw doel te realiseren. Daarnaast informeren wij u periodiek over de ontwikkelingen van de effectenportefeuille en onze beleggingsbeslissingen.

4. Eindkapitaal

De pensioenrekening is een geblokkeerde rekening. Uw vermogen staat vast tot aan uw pensioenleeftijd (of uiterlijk tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd). Wel kunt u altijd ‘fiscaal geruisloos’ overstappen naar een andere bankspaarrekening of pensioenrekening. Met het opgebouwde eindkapitaal koopt u een uitkerende lijfrente bij een andere aanbieder.

Fiscaal voordeel

Van het vermogen dat u stort op uw pensioenrekening krijgt u een deel weer terug via de belastingdienst. Ook hoeft u hierover geen box-3 belasting te betalen. De fiscale behandeling van de pensioenrekening hangt af van uw individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig kan zijn. Twijfelt u of heeft u hier vragen over, neemt u dan contact op met een fiscalist en/of pensioenadviseur. BeSmart is zelf geen fiscalist of pensioenadviseur, maar wij kunnen u wel in contact brengen met zo’n adviseur.

In het algemeen gelden de volgende regels:

• De rekening is geblokkeerd;
• U kunt alleen uw jaarruimte storten;
• U moet er op einddatum een inkomen van aankopen;
• Over dit inkomen betaalt u dan inkomstenbelasting.

Polissen overboeken

Een huidige (woeker)polis overboeken kan heel lucratief zijn, echter kunnen niet alle polissen worden overgeboekt.

WEL

•    Polis voor uw aanvullend pensioen (lijfrentepolis)
•    Polis waarmee u vrij vermogen opbouwt (kapitaalverzekering)


NIET

•    Polissen voor collectief pensioen
•    Reeds uitkerende polissen
•    Polissen met aandelenlease.

GEVOLGEN

Het overboeken van uw polis kan fiscale- en financiële gevolgen hebben. Twijfelt u of uw polis kan worden overgeboekt of wilt u weten wat de financiële consequenties zijn neemt u dan contact op met een fiscalist en/of pensioenadviseur.

BeSmart is zelf geen fiscalist of pensioenadviseur, maar wij kunnen u wel in contact brengen met zo’n adviseur.

DGA en afkoop pensioen

Sinds 2017 is de pensioenopbouw in eigen beheer voor DGA’s veranderd. U moet een belangrijke beslissing nemen over het opgebouwde pensioen in eigen beheer. U heeft 3 mogelijkheden:

U zet het pensioen in eigen beheer premievrij voort:

De bestaande regels blijven geldig, maar u bouwt geen pensioen meer op. Kiest u hiervoor dan kunnen wij nog steeds voor u beleggen, u opent dan een zakelijke effectenrekening.

U koopt uw pensioen in eigen beheer af:

Van 2017 t/m 2019 kunt u het pensioen in eigen beheer fiscaal vriendelijk afkopen. U ontvangt dan het resterende bedrag op uw privérekening. Kiest u hiervoor dan kunnen wij voor u beleggen, u opent dan privé een effectenrekening.

U zet uw pensioen in eigen beheer om in een oudedagsverplichting

Bij deze gekozen optie kunt u kiezen, of u laat het geld in de bv of u stort het af bij een externe aanbieder. In beide gevallen kunnen we iets voor u betekenen. Of u opent een zakelijke effectenrekening (in bv) of u stort het af en u opent een pensioenrekening.

Fiscale behandeling

Wat voor u het meest gunstig is om te doen en de fiscale behandeling hangt af van uw individuele omstandigheden. Twijfelt u of heeft u hier vragen over, neemt u dan contact op met een fiscalist en/of pensioenadviseur. BeSmart is zelf geen fiscalist of pensioenadviseur, maar wij kunnen u wel in contact brengen met zo’n adviseur.

Meer weten over duurzaam beleggen?

Ontvang nu gratis en vrijblijvend het E-Book Duurzaam Vermogensbeheer waarin 6 misvattingen over duurzaam beleggen worden ontrafeld.


Download e-book