logo bs

Beursgoeroes en hun glazen bol

Je ziet ze vaak: figuren uit de financiële wereld die heel stellig de volgende market crash voorspellen. Beursgoeroes worden ze vaak genoemd. Jim Rogers, Dr. Doom (Marc Faber) & co vertellen u dat de beurs op instorten staat. En laten we eerlijk zijn, ze krijgen hierdoor veel aandacht in diverse media. Jim Rogers die voorspelde dat 2012 of 2013 nog erger zou worden dan 2008, of de ‘crash van 2014, die we -net als in 1929- niet zouden zien aankomen’. Als we als investeerders de voorspellingen van dit soort goeroes hadden geloofd, hadden we een stressvolle 7 jaar achter de rug en erger nog, een hoop rendement laten liggen.

Als je goed kijkt naar deze grafiek, zie je dat er beursgoeroes zijn die meerdere jaren achter elkaar doemvoorspellingen doen. Keer op keer komen die niet uit. Dan begin je je toch af te vragen wat de motieven achter deze reeksen hoogmoedige uitspraken zijn. Proberen ze hun invloed op de aandelenmarkt te testen? Of doen ze simpelweg voorspelling op voorspelling, totdat ze een keer gelijk hebben?

Er valt een simpele les te leren uit deze grafiek. Laat je niet van de wijs brengen door dit soort doemvoorspellingen. Beleggen is voor de lange termijn. Bepaal je doel, het gewenste risicoprofiel en je beleggingsmethodiek en zet je (aangeprate) emoties aan de kant.


< Terug naar artikel overzicht