Postage stamp Romania 1960 shows Mark Twain (1835-1910)

‘Oktober. Dat is een van de gevaarlijkste maanden om met aandelen te speculeren.

De andere gevaarlijke maanden om te speculeren met aandelen zijn juli, januari, september, april, november, mei, maart, juni en december.’ -Mark Twain-

Niet-beleggers zullen bovenstaande uitspraak van Mark Twain (1885) kunnen gebruiken als argument om niet te (gaan) beleggen. De opgelopen beurzen van de afgelopen jaren hebben ook recent gezorgd voor veel waarschuwingen van zogenaamde experts die menen dat een crash aanstaande is. En natuurlijk, beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar is het verstandig om helemaal niets te doen?

Speculeren (korte termijn, gokken) is trouwens iets heel anders dan beleggen (lange termijn), maar we gaan hier nu verder in op de argumenten om wel of niet te beleggen.

Een veel gehoord argument om niet te beleggen is dat beurzen op een hoog niveau staan. Men is bang om op een verkeerd moment in te stappen en diegene kan zich nog daarbij nog goed herinneren dat de AEX-index net na de eeuwwisseling op zijn hoogste punt van circa 700 punten stond. Met de huidige stand van 550 punten zijn we daar nog lang niet, maar daarin schuilt nu juist het probleem in de ogen van deze mensen. Het duurt nu dus al 16 jaar om weer ‘boven jan’ te komen wanneer je in 2001 was ingestapt.

Dit argument houdt echter geen stand. Allereerst wordt de stand van de AEX-index alleen bepaald door de koersen. Het totale rendement  omvat echter ook het dividendrendement van ongeveer drie procent per jaar maar dat wordt niet in de AEX meegenomen. Het is dus realistischer om te kijken naar de AEX-herbeleggingsindex (incl. dividend). De top van deze index in 2001 bedroeg 1272 punten, een barrière die in 2007 al weer werd gebroken.

Vandaag de dag (30-10-17) staat de index op 1765 punten. Dat het een verschil maakt ziet u in deze grafiek.

Als u besluit te gaan beleggen hoeft u zich natuurlijk niet te beperken tot (de aandelen uit) de AEX, maar kunt u breder spreiden door bijvoorbeeld wereldwijd te beleggen. De AEX is een onevenwichtige beurs waarbij Unilever, Shell en ING erg grote wegers zijn binnen de index. Grote uitslagen van deze aandelen kunnen het rendement van de index grotendeels bepalen. Afhankelijk van de doelstelling en risicohouding belegt u wellicht ook, naast aandelen, in obligaties, grondstoffen en vastgoed. Een neutrale mixportefeuille haalde een gemiddeld rendement van ca. 4,5% per jaar over de afgelopen 10 jaar (2007-2017, inclusief de crash van 2008).

Bepaal voordat u gaat beleggen (dus niet speculeren!) het doel en de tijd die u hiervoor uittrekt. Op basis hiervan (en de eventuele slapeloze nachten die het u wel of niet oplevert) wordt het risicoprofiel bepaald en de portefeuilleverdeling gemaakt. Spreidt het vermogen goed over diverse assets en over de wereld en houdt uw kosten laag. Laat u niet leiden door emoties en houdt koers. Afhankelijk van het behaalde resultaat en de resterende horizon kan het risicoprofiel en de portefeuilleverdeling worden aangepast. Indexbeleggen/beleggen in ETF’s is hier uitermate geschikt voor. Wanneer u het beste kunt beginnen? Vandaag….
.

Wilt u meer weten over indexbeleggen, ETF’s of over onze dienstverlening? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer 020 760 82 32 of vraag informatie aan.


< Terug naar artikel overzicht