logo bs

Miljonair worden (zonder bitcoin) doe je zo!

Heeft u de spreekwoordelijke hogesnelheidstrein die bitcoin heet gemist en ook geen geluk gehad met de eindejaarstrekking van de loterij, maar wilt u toch graag miljonair worden? Lees dan verder. Deze manier vergt geen geluk of toekomstvisie maar wel discipline en tijd. En owja, het is saai! Albert Einstein noemde het ooit het achtste wereldwonder; samengestelde interest ofwel het rente-op-rente effect.

Wanneer u iedere maand geld in een oude sok stopt dan groeit uw vermogen lineair. Ontvangt u echter over dit geld ook rente en het volgende jaar ook over de eerder ontvangen rente weer rente, dan groeit uw vermogen niet lineair maar exponentieel.

Hoe gaat u te werk? Stop allereerst met het verliezen van geld door slechte investeringen of het doen van onnodige uitgaven en zet iedere maand geld opzij. Daarna zal de tijd en het rendement zijn werk doen. Warren Buffett is het mooiste voorbeeld van hoe samengestelde interest kan uitpakken. Hij begon op de middelbare school al met investeren en alles wat hij verdiende investeerde hij weer. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis en houdt beleggingen soms decenialang aan. Maar het meest opmerkelijke; het grootste deel van zijn vermogen behaalde hij na zijn 60ste levensjaar door het effect van samengestelde interest.

Een ander praktijkvoorbeeld: Al 40 jaar lang zijn Jeroen (65) en Pien (65) tevreden buren. Beide gelukkig getrouwd en beide hebben 2 kinderen. Naast het feit dat ze een huis hebben in dezelfde straat en even oud zijn, verdienen ze ook ongeveer hetzelfde. Al die tijd dat ze naast elkaar wonen, grapt Pien dat Jeroen een beetje krenterig is. Als ze ‘s ochtends naar werk vertrekken, stapt Jeroen op de fiets en Pien in de auto. Als ze op vakantie gaan, blijft Jeroen in tegenstelling tot Pien in Nederland. Met zijn zuinige levensstijl, bespaarde Jeroen 40 jaar geleden omgerekend zo’n 700 euro per maand. 40 jaar later is deze besparing door inflatie opgelopen tot ongeveer 1400 euro per maand.

Jeroen stopt dit bedrag al 40 jaar lang in een beleggingsfonds met een gemiddeld rendement (incl. dividend) van 6,5%*. Af en toe zou Jeroen ook weleens de auto naar werk willen pakken, maar als hij naar zijn beleggingsportefeuille kijkt, springt hij graag elke ochtend op de fiets. Zijn zuinige levenstijl en zijn beleggingen hebben, mede door het rente-op-rente effect geresulteerd in een eindkapitaal van € 2.114.769*. Jeroen kan straks van een onbezorgde oude dag gaan genieten. Het geld dat Jeroen over de jaren heeft ingelegd is totaal € 566.181. Zie de grafiek voor de ontwikkeling van zijn vermogen.

Door structureel, gedisciplineerd periodiek een vast (of groeiend) bedrag te investeren zal dit op de lange termijn (vaak meer dan 30 jaar om optimaal te profiteren van het rente-op-rente effect) uitgroeien tot een mooi eindbedrag. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een vermogen. Op berekenhet.nl staat een mooie tool waarmee u zelf uw potentieel eindkapitaal kunt berekenen afhankelijk van uw inleg, tijd en rendement.

Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag informatie aan.

*De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt aan de berekende rendementsontwikkeling dan ook geen rechten ontlenen.


< Terug naar artikel overzicht