Savings background with jack o'lantern

Angst is een slechte raadgever

De afgelopen weken gingen wereldwijd de aandelenbeurzen flink achteruit. Hiervoor is niet één specifieke reden aan te wijzen, maar er zijn er verschillende; Handelsoorlog VS-China, Brexit, stijgende rentes of de begroting van Italië. Voor een angstige belegger waarschijnlijk redenen genoeg om over te gaan tot het liquideren van de effectenportefeuille. Voordat u overgaat tot deze drastische maatregel wil ik u adviseren deze blog te lezen. Zowel de angst om geld te verliezen alsmede de angst om rendement te missen (hebzucht of de populaire term; FOMO = fear of missing out, bijvoorbeeld Bitcoin) zijn slechte raadgevers en geen goede langetermijnstrategie voor uw beleggingen.

2017 was qua beursontwikkeling een redelijk ‘saai’ jaar. De koersen gingen langzaam omhoog, zonder een noemenswaardige correctie. Dit is uitzonderlijk omdat er ‘normaal gesproken’ gemiddeld per jaar tussen de 2 a 3 correcties (van klein tot groter) plaatsvinden. 2018 begon echter meteen wispelturiger. Hieronder ziet u van de afgelopen jaren alle correcties van de AEX-index op een rij met daarachter de meest waarschijnlijke redenen van de dalingen.

aex correcties

Zoals u kunt zien heeft de AEX-index, ondanks alle tussentijdse dipjes, de afgelopen 5 jaar een mooie ontwikkeling laten zien, van circa 330 punten naar 507 punten, en hierbij is het ontvangen dividend nog niets eens meegenomen. Of we nu aan de vooravond staan van een grotere correctie zoals in 2008 is niet te zeggen, echter minder grote correcties komen dus geregeld voor. Uw beleggingsbeslissingen en langetermijnstrategie erop baseren zou echter onverstandig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat driften (het constant aan- en verkopen van uw beleggingen) op lange termijn alleen maar rendement kost door verkeerde timing en hoge transactiekosten. Want, wanneer stapt u weer in nadat u bent uitgestapt?

Wanneer u van een tussentijdse beursdaling van 8% niet kunt slapen, dan heeft u een te offensieve portefeuille of bent u wellicht helemaal geen belegger. Het allerbelangrijkste is om met een doel voor ogen te beleggen (de stip op de horizon), een beleggingsplan op te stellen en u hieraan te houden door uw emoties uit te schakelen.


< Terug naar artikel overzicht