duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen ten koste van rendement?

De tijd dat dat duurzaam beleggen alleen maar voor geiten-wollen-sokken types interessant is ligt al ver achter ons. Vandaag de dag is duurzaam beleggen ‘mainstream’ geworden. Onderzoek * heeft aangetoond dat ruwweg 1/3 van al het belegde vermogen (82 trillion USD) in de wereld duurzaam wordt belegd. In Europa wordt zelf meer dan de helft van het vermogen duurzaam belegd. Uw interesse** in duurzaam beleggen hangt grotendeels af tot welke generatie u behoort; van de Millennials is 85% geïnteresseerd in duurzaam beleggen tegenover 28% van de Babyboomers. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor duurzaam beleggen, maar wanneer begint u ermee? En wat kost het u aan rendement? Ik kan u geruststellen, de gedachte dat duurzaam beleggen u rendement kost is een misvatting.

Duurzame beleggers houden bij hun beleggingsbeslissingen rekeningen met overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG). Afhankelijk van de motivatie en persoonlijke waarden van de belegger kunnen verschillende duurzame criteria worden toegepast op de keuze van de beleggingen. Hoe beter een bedrijf scoort op zaken zoals milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur, hoe hoger de duurzaamheids-score van het bedrijf. Ook kunnen bedrijven met controversiële producten, diensten en activiteiten worden uitgesloten.

Dat het rendement niet hoeft te lijden onder duurzaam beleggen toont onderstaande vergelijking*** van het jaarlijks rendement en risico van een ‘normale’ index de S&P500 met de MSCI KLD 400 Social Index. Zowel het gemiddeld jaarlijks rendement als ook het risico is nagenoeg hetzelfde.

De redenen dat de rendement-risicoverhouding van duurzame bedrijven minimaal gelijk of zelfs beter is dan niet duurzame bedrijven zijn divers. Zo zijn duurzame bedrijven vaak innovatiever, gaan ze efficiënter om met hulpbronnen en weten ze talentvolle medewerkers te werven en te behouden. Dit alles leidt tot een hogere opbrengst en dus hogere winstgevendheid. Ook is er een beter risicomanagement en gelden er strengere normen voor goed ondernemingsbestuur bij duurzame bedrijven, hetgeen uiteindelijk minder schandalen oplevert. Geen- of minder schandalen draagt weer bij aan een stabiele beurskoers zonder diepe dalen.

Wilt u bijdragen aan een betere wereld en ook uw financiële doelen bereiken dan kan duurzaam beleggen (in ETF’s) een interessante mogelijkheid zijn. Klik hier voor meer informatie over duurzaam beleggen bij BeSmart.

Meer weten over BeSmart Vermogensbeheer? Neem contact met ons op via telefoonnummer 020-760 8232

 

*Bron: Presentatie Sustainable Investing Doing Well by Doing Good, UBS.  Global sustainable investment alliance 2016; World Federation of Exchanges.
**Bron: US Trust, BOML (2016) US Trust Insights on Wealth and Worth Survey.
***Bron: Presentatie Sustainable Investing Doing Well by Doing Good, UBS. Data: Thomson Reuters/UBS.

 

 


< Terug naar artikel overzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon