duurzaam beleggen

Beleggen in duurzame ETF’s groeit stormachtig

Tegen de trend in was 2018 een goed jaar voor ETF’s die zich richten op een duurzame bedrijven. Zowel in beheerd vermogen als in aantal producten was er groei aldus onderzoeken van ETFGI en Morningstar.

Deze duurzame ETF’s groeiden in december 2018 met een flinke 600 miljoen dollar. Absolute koploper was de iShares MSCI USA SRI ETF (Socially Responsible Investment). Onderzoeksbureau ETFGI toont de netto groei van maar liefst 679 miljoen dollar in een rapport. De top 20 meest succesvolle duurzame ETF’s waren overigens hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de kapitaalinstroom. Zij realiseerde gezamenlijk een groei van 729 miljoen dollar. iShares MSCI USA SRI ETF voerde deze lijst aan met 158 miljoen dollar instroom in december.

ESG-ETF’s (Environment, Social & Governance) zijn buitengewoon populair. Waar het totaal belegde vermogen in deze fondsen tussen 2009 en 2015 nog rond de $ 5 miljard bleef steken, klom het in de jaren daarna op tot een kleine $ 23 miljard. Een instroom die zijn weerga nauwelijks kent. Wereldwijd wordt tegenwoordig circa 25% van al het beheerde vermogen duurzaam belegd en in Europa ligt dit percentage zelfs boven de 50%. Vooral institutionele beleggers zoals pensioenfondsen beleggen duurzaam.

Belegd vermogen krimpt
Toch staat deze instroom niet garant voor een rooskleurige decembermaand. Het totaal belegde vermogen daalde in deze maand namelijk van 23,22 naar 22,47 miljard. De maand december was kenmerkend voor het afgelopen jaar. Er stroomde in 2018 ruim 7,6 miljard dollar in deze beleggingsfondsen, terwijl het totaal belegde vermogen maar met 5 miljard dollar toenam.

In Amerika hadden beleggingen een rendement van -4,38% (S&P 500). Alle resterende landen kwamen met een ruim verschil op -13,21% uit. Individuele beleggingsresultaten zijn niet opgenomen in het rapport van ETFGI.

iShares koploper
Ondanks het geslonken rendement ontkiemden er afgelopen jaar 70 nieuwe ESG ETF’s vanuit 27 aanbieders. Hiermee groeide het totaal aangeboden ETF’s met een ESG-kenmerk met meer dan de 50% naar 208. Het onderzoeksbureau publiceerde ook een top 20-lijst van meest succesvolle duurzameE TF’s. Vijf iShares ETF’s voeren de lijst aan. Al deze fondsen zijn beleggingen in de VS, Europa of opkomende markten.

Kosten duurzaam beleggen dalen
In het oog springt een trend die we al kenen uit de passieve beleggingswereld: lagere kosten. Voor het eerst zet deze trend zich ook door bij ESG ETF’s. Waar ETF-aanbieders eerst nog extra kosten rekenden voor de ETF’s in deze ‘niche’, lijkt een bredere adoptie de prijs omlaag te stuwen. Duurzaam beleggen wordt ‘mainstream’ en zal binnen enkele jaren de norm zijn zo verwachten wij.

Meer weten over BeSmart Vermogensbeheer?

Wilt u bijdragen aan een betere wereld en ook uw financiële doelen bereiken dan kan duurzaam beleggen (in ETF’s) een interessante mogelijkheid zijn. Klik hier voor meer informatie over duurzaam beleggen bij BeSmart.

Download het e-Book “beleggen in ETF’s , hoe werkt dat? ” >Klik hier


< Terug naar artikel overzicht