logo bs

Wat is Behavioral Finance?

U zult het vast wel herkennen; sommige beslissingen die u neemt, maakt u op basis van uw onderbuikgevoel, op uw intuïtie. Ook bepaalde gedragingen komen voort uit een emotionele toestand waarin we ons op dat moment begeven. Achteraf kunnen we vaak toegeven dat dit niet slim was, dat het niet doordacht was en dat we hebben gehandeld op basis van vooroordelen of we onze zelfbeheersing hebben verloren. Ook in de wereld van financiën en beleggen worden niet alleen maar rationele beslissingen genomen en nemen mensen op basis van emoties of vooroordelen verkeerde of niet optimale beslissingen. De studie op dit gebied noemen we Behavioral Finance.

>> Download hier ons E-Book “Slim Indexbeleggen”

Behavioral Finance kunnen we omschrijven als een combinatie van economische theorie en psychologie. Het wordt gebruikt om het gedrag van mensen te analyseren en te verklaren met betrekking tot hun financiën en de financiële markten. Het heeft als doel om de traditionele economische wetenschap of theorieën realistischer te maken door deze te voorzien van psychologische invloeden. Het ’bijstellen’ van een traditionele economische theorie gebeurt aan de hand van zogenaamde ‘biases’; bepaalde veronderstellingen, vooroordelen of psychologische denkfouten.

De traditionele economische theorieën gaan er meestal van uit dat alle informatie al in de koersen op de markt zijn verwerkt en dat de financiële markten een rationeel verloop laten zien. Tevens gaan deze theorieën ervan uit dat de beleggers ook volkomen rationeel handelen en zich louter laten lijden door objectieve, nuttige informatie of cijfers en deze ook op de juiste manier kunnen interpreteren. Ten slotte hebben beleggers een ijzersterke zelfbeheersing en geen last van vooroordelen of psychologische denkfouten. Het omgekeerde is waar volgens de theorie van Behavioral Finance; beleggers handelen niet volledig rationeel, maar zijn ‘normaal’ en we hebben nu eenmaal last van bepaalde psychologische ‘errors’ in ons brein en we nemen nu eenmaal niet alleen maar rationele beslissingen.

Deze psychologische denkfouten en vooroordelen kunnen we onderverdelen in 4 verschillende types:

Emotie
Iedereen heeft wel eens op basis van emotie de verkeerde beslissing genomen. Een voorbeeld met betrekking tot beleggen is de prospect theorie ofwel de ‘loss-aversion-theorie’ (verlies aversie). Hierbij wordt ervan uitgegaan dat mensen verliezen en winsten anders waarderen. Uit onderzoek blijkt dat het negatieve gevoel van verlies twee keer zo krachtig kan zijn als het positieve gevoel van winst. Hierdoor legt de belegger de nadruk te veel op het niet verliezen van geld, anders dan de kans op winst.

Zelfbedrog
Wij mensen houden onszelf graag voor de gek. Een voorbeeld hiervan is zelfoverschatting. Onderzoeken hebben aangetoond dat bijna alle mensen zich bovengemiddeld vinden als het gaat om bijvoorbeeld autorijden, terwijl in werkelijkheid 50% zich onder- en 50% zich boven het gemiddelde bevindt. Ook in de financiële wereld komt dit voor, waarbij het juist voorspellen van de markt wordt aangezien voor kunde, maar vaak geluk blijkt te zijn.

Foutieve informatieverwerking
Hoe informatie aan ons wordt gepresenteerd zet ons vaak op het verkeerde been. Zo staan er op menukaarten in restaurants vaak dure champagnes of steaks op het menu. U bent niet van plan die steak van € 250,- te kopen, maar hierdoor lijkt de steak van € 35,- ineens redelijk geprijsd. Ook de manier hoe financiële cijfers gepresenteerd worden kan uw beslissing beïnvloeden.

Sociale omgeving
De beslissingen die wij nemen laten we ook vaak afhangen van wat onze sociale omgeving of anderen ervan vinden, anders dan dat we zelf een weloverwogen beslissingen maken op basis van een analyse van de cijfers en de feiten. Een recent voorbeeld is de hype in cryptovaluta zoals Bitcoin. Ondanks dat er nog nauwelijks mee betaald kon worden en niemand wist wat de onderliggende waarde was, werd het massaal gekocht en steeg de koers tot ca. $ 20.000,- waarna uiteindelijk de bubbel barstte.

Ik geloof dat de meeste beleggers wel weten dat we vaak keuzes maken op basis van emotie of door denkfouten en dat dit vaak irrationele, verkeerde keuzes zijn. Het belangrijkste is om deze valkuilen te onderkennen en ervoor te zorgen dat u deze verkeerde keuzes zoveel mogelijk weet te voorkomen. Dit vergt naar mijn idee een planmatige en systematische manier van werken, zeker als het om uw financiën gaat.

Wilt u meer informatie over BeSmart Vermogensbeheer? Klik dan hier


< Terug naar artikel overzicht