logo bs

Hoe u kunt winnen met tennis en beleggen!

In zijn prijswinnende artikel uit 1975 (de Graham and Dodd Awards voor excellente research en financieel schrijven) en in zijn gelijknamige boek Winning The Loser’s Game stelt schrijver Charles D. Ellis, oprichter van het wereldwijd opererende researchbedrijf Greenwich Associates, dat beleggen van een ‘spel van winnaars’ is veranderd in een ‘spel van verliezers’. Hij stelt verder: “De beleggingsindustrie is gebouwd op een eenvoudige en fundamentele overtuiging: professionele beleggers kunnen de markt verslaan. Dat uitgangspunt lijkt onjuist te zijn.”

>> Download hier ons E-Book “Slim Indexbeleggen”

Het verschil tussen een ‘loser’s game’ en een ‘winner’s game’ legt hij onder andere uit via het voorbeeld van het spel tennis. Tennis bestaat volgens Ellis eigenlijk uit twee verschillende spellen, te weten; het spel dat gespeeld wordt door professionals (en een paar hele goede amateurs) en het spel dat gespeeld wordt door de meeste amateurs. Het grote verschil is dat de professional het spel wint door punten te winnen met fantastische slagen, aces en mooie back-hands. De winst is dus bijna volledig toe te schrijven aan de acties van de winnaar. Amateurs daarentegen verliezen het spel door dubbele fouten, slagen in het net of complete missers. De winst hier is dus grotendeels toe te schrijven aan de acties van de verliezer. In cijfers; de professional wint 80% van zijn punten, de amateur verliest 80% van zijn punten. Een tip en goede strategie voor de amateur tennisser geeft hij dan gelukkig ook nog; door conservatief te spelen, de bal in het spel te houden en door fouten te voorkomen, geeft u de tegenstander de ruimte om te blunderen. Natuurlijk krijgt u af en toe een ongelofelijke bal om uw oren, maar uw tegenstander zal vaker dubbele fouten maken en de partijwinst is voor u!

Terug naar beleggen. Al in 1975 stelde Ellis vast dat er in de dertig voorgaande jaren zoveel begaafde, vastberaden en ambitieuze beleggingsprofessionals actief geworden waren met beleggen dat het niet meer mogelijk was om te profiteren van de fouten van anderen en een bovengemiddeld rendement te behalen.

 

De professional concurreert niet langer met de amateur maar met andere professionals. Ook de toegenomen kosten van actief beleggen zorgde ervoor dat het verslaan van de markt steeds onwaarschijnlijker werd. Actieve beleggers proberen door het selecteren van individuele aandelen of door in- en uitstappen in de markt een beter rendement te halen. Toch belegt anno 2019 het merendeel van de mensen nog steeds actief en lijkt de beleggingsindustrie nog steeds gebouwd op de fundamentele overtuiging dat (professionele) beleggers de markt kunnen verslaan. Wellicht heeft dit te maken een psychologische denkfout genaamd confirmation bias; dat wij als mensen graag vasthouden aan onze overtuigingen en bestaande theorieën en hiervoor dan ondersteunend bewijs ´verzamelen´. Dit ondersteunende bewijs wordt ook zo nu en dan nog geleverd door een beleggingsfonds of superbelegger die wel waanzinnige rendementen haalt en beter presteert dan het marktgemiddelde.

Maar tegen wie neemt u het eigenlijk op als u probeert de markt te verslaan? Wie is de markt tegenwoordig? Als Ellis er in de jaren ‘70 al van overtuigd was dat het voornamelijk professionals waren die het tegen elkaar opnamen, dan zal beleggen er vandaag de dag niet makkelijker op geworden zijn met partijen zoals pensioenfondsen, beleggingsfondsen, daghandelaren, hedgefondsen en geautomatiseerde flitshandel (high-frequency trading). Als het verslaan van de markt dan toch zo ingewikkeld is geworden, kunt u maar beter de markt ‘zijn’. De beste oplossing voor de meeste beleggers is in mijn ogen dan ook zoals de oplossing voor de amateur tennisser; speel conservatief en simpel, houdt de bal in het spel en laat anderen de fouten maken. Vertaald naar beleggen klinkt dit erg als beleggen in ETF’s, maar ik ben als vermogensbeheerder die 100% in ETF’s belegt uiteraard enigszins bevooroordeeld.

Wilt u meer informatie over BeSmart Vermogensbeheer? Klik dan hier


< Terug naar artikel overzicht