duurzaam 2

Duurzaam beleggen in ETF’s, hoe werkt dat?

Onderwerpen zoals de uitstoot van stikstof en stakende milieuactivisten zijn erg actueel, maar ook berichten over fraude, corruptie en de uitbuiting van mensen vullen ons dagelijks nieuws. Steeds meer mensen zijn bereid hier iets aan te willen doen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is daarom ook een passend uitspraak die goed bij duurzaam beleggen past. Indien je als belegger je steentje wilt bijdragen aan een betere wereld heb je verschillende mogelijkheden.

Alhoewel 75% van alle duurzame beleggingen nu nog op het conto komen van institutionele beleggers neemt het belang van de particuliere belegger snel toe. Duurzaam beleggen zal binnen afzienbare tijd de ‘gangbare norm’ worden.

Zo hebben 50 banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders in Nederland onlangs hun handtekening gezet onder het klimaatakkoord om hiermee een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord van Parijs. Zij zullen de klimaatdoelstellingen toepassen op hun investeringen, beleggingen en uitgezette leningen maar ook hun klanten aanzetten tot verduurzaming.

Lichtgroen of donkergroen

Duurzame beleggers houden bij hun beleggingsbeslissingen rekeningen met overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur (ESG). Afhankelijk van je motivatie en persoonlijke waarden kun je kiezen uit verschillende gradaties duurzaam beleggen. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen ESG, SRI of impactbeleggen.

Hoe beter een bedrijf scoort op zaken zoals milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur, hoe hoger de ESG-score van het bedrijf. Hierop kun je bedrijven selecteren. De SRI-richtlijnen gaan een stuk verder dan de ESG-score. Bedrijven met controversiële producten en activiteiten worden uitgesloten om in te beleggen en alleen de bedrijven met de hoogste ESG-score komen door de ballotage. Bij impactbeleggen investeer je in (nuts)bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke oplossingen zoals een goede gezondheidszorg, duurzame energie en klimaatverandering. Het rendement is hierbij van minder belang dan de maatschappelijke impact.

Duurzaam de toekomst?

De afgelopen decennia heeft duurzaam beleggen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ongeveer $ 30 biljoen op een totaal van circa $ 80 biljoen beheerd vermogen wordt tegenwoordig op een duurzame manier belegd. Zoals ik al eerder aangaf komt het grootse deel hiervan op conto van de institutionele beleggers. Dat echter ook steeds meer particuliere beleggers in de toekomst duurzaam zullen gaan beleggen bewijst een onderzoek van UBS naar de populariteit van duurzaam beleggen onder onze jongste generatie en vrouwen. Van de millennials (geboren tussen 1980-2000) heeft 85% (veel) interesse in duurzaam beleggen, ten opzichte van de 28% bij de babyboomgeneratie (1945-1960). Ook geeft 88% van de vrouwen aan het liefst te willen investeren in bedrijven die een positieve maatschappelijke invloed hebben.

 

Misvattingen

Ondanks de groei en de populariteit bestaan er nog veel misvattingen over duurzaam beleggen. De belangrijkste misvatting is wel dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Alhoewel dit voer is voor discussie, en afhankelijk is van het type investering of periode, presteren duurzame indices in ieder geval niet slechter dan conventionele indices.

Duurzame bedrijven presteren over het algemeen vaak beter doordat zij innovatiever zijn en beter in staat zijn om talentvolle medewerkers te werven en te behouden. Ook is de beurskoers minder onderhevig aan schommelingen door een beter risicomanagement en betere bedrijfsnormen waardoor ze minder betrokken zijn bij incidenten of schandalen.

Het selecteren van de meest duurzame bedrijven kan best ingewikkeld zijn en hiervoor zal je als belegger behoorlijk wat research moeten doen. Gelukkig zijn er data- en onderzoeksbedrijven die dit werk al hebben gedaan en de verschillende bedrijven een duurzaamheidsscore geven.

Duurzame ETF’s

Indien je kiest voor gemak en meer spreiding dan kun je ook speciale duurzame beleggingsfondsen of duurzame ETF’s kopen die de selectie al voor jou maken. De duurzame ETF zal een index volgen waarop de eerdergenoemde uitsluitings- en/of selectiecriteria van ESG en SRI worden toegepast. In vergelijking tot een conventionele index (zoals bijvoorbeeld de MSCI USA, zie hieronder) zal je merken dat in het geval van de ESG-index slechts tientallen tot soms honderden aandelen niet worden opgenomen en bij de SRI-index dit kan oplopen tot wel 75% van de aandelen die niet wordt opgenomen.

Als voorbeeld de MSCI USA Index en de verschillende duurzame varianten: (klik voor vergroting)

 

Opvallend is dat bij het 10-jaars gemiddelde de conventionele index beter presteert, maar op kortere termijn de strengere SRI-index beter presteert. Het risico uitgedrukt in standaarddeviatie verschilt nauwelijks.

Dat ook duurzaam beleggen in ETF’s snel groeit is te merken aan het aantal duurzame ETF’s dat nu beschikbaar is. Enkele jaren geleden was het aanbod nog maar zeer beperkt, maar tegenwoordig komen de ETF-aanbieders bijna maandelijks met nieuwe ETF’s op de markt.

>> Download hier ons E-Book “6 misvattingen over duurzaam beleggen”


< Terug naar artikel overzicht