daan_200px-v3

Sparen of beleggen?

Wanneer je geld wilt vrij maken voor bijvoorbeeld je pensioen, kun je kiezen tussen sparen en beleggen. Wat zijn de verschillen? Hierbij een overzicht van de voor- en nadelen van sparen en beleggen.

Sparen

De voordelen van sparen zijn:
* Je bouwt met weinig risico een reserve op. Dit geeft financiële rust en de kosten zijn bijna nihil.
* In plaats van geld uit te geven, spaar je geld. Het doel hierbij is om in de toekomst over meer geld te beschikken.

De nadelen van sparen zijn:
* Sparen levert weinig op. De spaarrentes liggen historisch gezien op een zeer laag niveau. Ook met een deposito zijn de rendementen niet veel hoger.
* Inflatie (geldontwaarding) zorgt ervoor dat het spaargeld steeds minder waard wordt. Er kan daarom steeds minder worden gekocht van het spaargeld.
* Boven de vrijstelling (€ 57.000,–per persoon) betaal je vermogensbelasting.

Beleggen

Uiteraard zijn er alternatieven voor sparen. Om op zoek te gaan naar een andere manier om rendement te maken kiezen steeds meer huishoudens voor beleggen. Wanneer zelf beleggen door een gebrek aan tijd, kennis en/of ervaring ontbreekt, is het mogelijk om bijvoorbeeld via BeSmart Vermogensbeheer je geld te laten beleggen.

Beleggen houdt in dat je geld meer of minder waard kan worden. In hoeverre je belegd vermogen stijgt of daalt is mede afhankelijk van de keuze voor het gekozen beleggingsprofiel. Kies je voor een hoger verwacht rendement, zijn de risico’s hoger. Kies je voor een lager verwacht rendement, zijn de risico’s lager.

Bij beleggen speelt de factor tijd tevens een belangrijke rol. Beleggen met geld dat binnen drie jaar nodig is, is niet verstandig. Beleg daarom met geld dat je voor langere tijd kan missen, het liefst vanaf 10 jaar. De kans dat je geld meer waard wordt neemt toe wanneer je over een langere periode belegt.

Hoe korter deze beleggershorizon is, des te groter het risico.

Kijk voor meer informatie op https://besmartib.nl/spaarpotje-voor-later/ wat het voor jou kan betekenen (zie foto)

Sparen of beleggen
Sparen geeft zekerheid, maar het rendement is beperkt.

Bij beleggen is tijd belangrijk. Wanneer je de tijd hebt om te beleggen (en neemt), blijkt dat beleggen op de langere termijn veelal een hoger rendement oplevert dan sparen. Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een hoger rendement.

Kun je je geld voor een langere periode beleggen? Neem dan contact op met BeSmart Vermogensbeheer. Wij leggen je graag de mogelijkheden voor.
Wij zijn bereikbaar op 020 – 760 8232 of kijk op www.besmartib.nl/spaarpotje-voor-later.


< Terug naar artikel overzicht