Foto Ronald

Het fiscale voordeel (belasting)

Wanneer je aan pensioenopbouw via box 1 (lijfrente of banksparen) doet heb je de fiscus aan je zijde. Je inleg is namelijk binnen bepaalde grenzen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in box 1 en is daarna niet belast als vermogen in box 3. Zo kan via de jaarlijkse belastingaangifte het fiscale voordeel oplopen tot meer dan 50%! De inleg geeft in veel situaties namelijk ook een hogere algemene heffingskorting. Of levert hogere toeslagen op.

In plaats daarvan betaal je pas belasting als je met pensioen bent. Voordeel hierbij is dat je dan veelal in een lager belastingtarief valt. Het geld dat je investeert is wel geblokkeerd tot je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Het bedrag op de geblokkeerde rekening telt niet mee voor de belasting over je vermogen en kan dus ook een besparing opleveren.

De inleg voor producten in deze zogenaamde derde pijler (1e pijler is de AOW, 2e pijler is pensioen van een werkgever) valt dus niet in box 3 (sparen en beleggen) maar in box 1 (inkomen uit werk en woning). Er zijn twee mogelijkheden om fiscaal vriendelijk in je pensioenopbouw te investeren. Het kan door middel van sparen (banksparen, lijfrentesparen of pensioensparen) en beleggen (lijfrentebeleggen).

Beleggen via deze derde pijler is dus interessant! Per 1 juli jongstleden is de nieuwe pensioenwet ingegaan.

De nieuwste regelingen zijn verbeteringen ten opzichte van de vorige afspraken en je vindt ze hieronder.

• De maximale premie gaat van 13,3% van het pensioengevend inkomen (dit is je bruto inkomen minus de AOW-franchise) naar 30%.

• De AOW-franchise waarover geen pensioen kan worden opgebouwd, stijgt van bijna € 13.000 naar bijna € 14.000.

• De maximale jaarruimte (het bedrag dat je jaarlijks kan sparen voor je pensioen) wordt ook fors verruimd van zo’n € 13.500 naar ruim € 30.000. Wel is deze jaarruimte afhankelijk van hoeveel pensioen je bij je werkgever hebt opgebouwd. Hoe meer pensioen je hebt opgebouwd via je werkgever (dit noemen we factor A), hoe minder ruimte er is in de derde pijler.

• De mogelijkheid om onbenutte jaarruimte uit eerdere jaren in te halen, wordt fors verruimd. In een gegeven jaar mag tot € 38.000 gemiste ruimte uit eerdere jaren worden gebruikt. Nu is dat maar zo’n € 7.500, of bijna € 15.000 vanaf tien jaar voor AOW-datum. Pensioenspaarders mogen hierbij straks bovendien tot tien jaar terugkijken, in plaats van zeven jaar.

Kortom, het loont om in actie te komen. Het is met een paar klikken geregeld. Neem daarom gerust contact met ons op!

Wij zijn bereikbaar op 020 – 760 82 32 of kijk op www.besmartib.nl/spaarpotje-voor-later


< Terug naar artikel overzicht