Foto Ronald

Bouw ik genoeg pensioen op?

Het Nederlandse pensioenstelsel is volgens adviesbureau Mercer, kort achter IJsland, het beste pensioenstelsel ter wereld. Toch werd per 1 juli 2023 het nieuwe pensioenstelsel geïntroduceerd. De nieuwe pensioenwet heeft drie doelen. Ten eerste een aanvullend pensioen dat sneller stijgt, ten tweede een persoonlijkere en duidelijkere pensioenopbouw en tenslotte een pensioenstelsel dat beter aansluit bij mensen die niet meer hun gehele loopbaan bij dezelfde werkgever werken.

Nederlanders hebben het pensioen financieel gezien dus over het algemeen goed voor elkaar. Toch blijkt dit niet voor iedereen te gelden. Zo bouwt 13% van de werknemers geen pensioen op via de werkgever en blijkt meer dan 50% van de ZZP’ers geen of te weinig vermogen op te bouwen voor de oude dag.

Een stelregel voor een financieel gerieflijke oude dag is dat je een inkomen hebt dat minimaal 70% is van het laatstverdiende loon. Wanneer het inkomen na het pensioen lager is dan 70% is er sprake van een pensioengat. Jaarlijks kun je checken via mijnpensioenoverzicht.nl hoe je eigen situatie is. Ook wordt geadviseerd om 20% van je maandelijkse inkomen te investeren in je pensioen. Is dit minder dan 20%, dan kan dit gerepareerd worden door gebruik te maken van de jaarruimte.

Bij BeSmart bestaat ook de mogelijkheid om in box 1 via periodieke investeringen een pensioenpotje op te bouwen. Dus heb je de behoefte om je financiële zekerheid voor je oude dag te verbeteren, kom dan nu in actie en neem contact op via www.besmartib.nl of bel op 020 – 760 8232.

Open een rekening

E-Book vermogensopbouw


< Terug naar artikel overzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon