eric_200px-v3

Opbouw in Box 1 vs Box 3. Wat past bij jou?

Het plannen van je financiële toekomst is van essentieel belang en beleggen speelt hierin een cruciale rol. In Nederland worden beleggingen onderscheiden in Box 1 en Box 3, elk met hun eigen fiscale behandeling.

Bij Besmart begrijpen we dat de keuze tussen individuele pensioenopbouw in Box 1 en beleggen in Box 3 complex kan zijn. We bieden inzicht in de verschillen om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

Individuele Pensioenopbouw in Box 1: Box 1 omvat belastbaar inkomen uit werk en woning. Individuele pensioenopbouw, ook wel bekend als de ‘derde pijler’, vindt plaats in Box 1. Je bouwt een pensioenpot op om in je toekomstige pensioenjaren van te genieten. Bijdragen aan je pensioenopbouw zijn fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je huidige belastingdruk wordt verlaagd.

Voordelen van Individuele Pensioenopbouw in Box 1:

1. Fiscale voordelen: De bijdragen aan je pensioenpot zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen, wat directe belastingbesparingen oplevert.

2. Pensioenzekerheid: Je bouwt een pensioen op dat je inkomsten zal aanvullen tijdens je pensioenjaren.

Beleggen in Box 3: Box 3 omvat belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Beleggen in Box 3 houdt in dat je belegt in financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Je wordt belast op basis van een fictief rendement, ongeacht het werkelijke rendement dat je behaalt. Dit staat bekend als de vermogensrendementsheffing.

Voordelen van Beleggen in Box 3:

1. Beleggingsvrijheid: Je hebt volledige controle over je beleggingskeuzes en kunt je portfolio aanpassen aan je doelen en risicobereidheid.

2. Liquiditeit: Beleggingen in Box 3 zijn liquide en kunnen op elk moment worden verkocht of gewijzigd.

3. Potentieel Rendement: Beleggen in Box 3 biedt de mogelijkheid om rendement te behalen dat hoger kan zijn dan de vermogensrendementsheffing.

Belangrijke Overwegingen:

1. Doelstellingen: Overweeg of je prioriteit ligt bij het opbouwen van gegarandeerde inkomsten (Box 1) of bij het nastreven van rendement (Box 3).

2. Fiscale Impact: Houd rekening met het fiscale voordeel van aftrekbaarheid in Box 1 en de vermogensrendementsheffing in Box 3

Bezoek Besmart voor waardevolle inzichten, praktische tips en advies om de beste keuze te maken tussen individuele pensioenopbouw in Box 1 en beleggen in Box 3. Met de juiste kennis kun je met vertrouwen werken aan een financieel veilige toekomst.

E-Book vermogensopbouw

Open een rekening


< Terug naar artikel overzicht