Beleggers verwachten AEX-stand van 580 aan het einde van het jaar

Beleggers verwachten AEX-stand van 580 aan het einde van het jaar

09 juli 2019

Uit onderzoek van Binck Bank onder actieve beleggers blijkt dat zij verwachten dit jaar de huidige behaalde beleggingswinsten vast te houden en ze voorspellen hierbij een AEX-stand van 580 punten. Ten opzichte van de huidige stand van circa 566 punten is dat nog een kleine 3% koerswinst erbij.

Als positief wordt een ruim monetaire beleid van de ECB genoemd en als grootste risico de oplopende handelsconflicten.

Nagenoeg alle beleggingen laten dit jaar een positief rendement zien. Door de dalende marktrentes zijn de obligaties in waarde gestegen en staat goud op het hoogste punt in 6 jaar tijd. Door stijgende spanningen tussen Iran en de VS is ook de olieprijs opgelopen. Maar de meest spectaculaire stijgingen laten de aandelen zien; de brede S&P500 (VS) staat meer dan 20% in de plus en de AEX en Eurostoxx 600 circa 17%.

(Bron: Binck Bank)

 

De meeste beleggers zijn echter al tevreden met een veel lager rendement blijkt uit de Binck Beleggersbarometer. Rond de 50% van alle beleggers is tevreden met een rendement tussen de 5-7% op jaarbasis. Ongeveer 30% is tevreden met een rendement van 8% of hoger.

Opvallend onder deze actieve groep beleggers is het percentage Nederlandse aandelen. Een duidelijk geval van “Home Country Bias”; dat men de voorkeur geeft aan aandelen uit het eigen land. Dat terwijl het verschil in rendement tussen de AEX en bijvoorbeeld de S&P500 in de afgelopen 10 jaar ontzettend groot is in het voordeel van de Amerikaanse index.

Ook valt het percentage ETF’s op van ‘slechts’ 12%. Onlangs viel in de Telegraaf (Nederland kampioen met beleggen in ETF’s)  nog te lezen dat verwacht wordt dat over 5 jaar de helft van alle beleggingen die consumenten aanschaffen zal bestaan uit indexfondsen zoals ETF’s.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon