Dienstverlening vermogensbeheer zorgwekkend volgens Dijsselbloem

Dienstverlening vermogensbeheer zorgwekkend volgens Dijsselbloem

08 april 2014

Deze uitspraak deed minister van Financien Jeroen Dijsselbloem na een aantal vragen van SP-kamerlid Markies. De tweede kamervragen over de beleggingsinstellingen werden gesteld vanwege een onlangs verschenen rapport van de AFM over de kwaliteit van beleggingsinstellingen. Hieruit bleek dat vermogensbeheerders weinig tot geen stappen hebben ondernomen na een aanbeveling omtrent dienstverlening van de AFM in 2011.

In het recent verschenen onderzoek deed de AFM onderzoek bij dertien vermogensbeheerders en kwam tot de conclusie dat de dienstverlening ver beneden peil is. Deze dertien vermogensbeheerders bezitten naar inschatting van de AFM ruimschoots mee dan de helft van de markt. Beleggingsinstelling bleken onvoldoende rekeningen te houden met een passend beleggingsbeleid bij de klant. Hiernaast wisten de banken en beleggingsinstellingen niet goed een passend risicoprofiel bij de klant toe te passen en niet goed de wensen van de klant te monitoren.

Dijsselboems antwoord op de vragen was: “Uit het onderzoek van de AFM komt naar voren dat banken en beleggingsondernemingen de kwaliteit van beleggingsdienstverlening dienen te verbeteren. Dat vind ik zorgwekkend. De banken en beleggingsondernemingen hebben erkend dat verbeteringen noodzakelijk zijn en hebben toegezegd dat zij deze verbeteringen zullen doorvoeren. Een aantal partijen heeft al verbetermaatregelen doorgevoerd.” “Uit het onderzoek blijkt dat in een deel van de onderzochte dossiers sprake is van passend advies en in andere gevallen niet. Ik vind dat zorgwekkend en ik ben blij dat de AFM dit serieus neemt en dit blijft monitoren en handhaven”aldus de minister van Financiën.

De AFM nam vooral vermogende klanten mee in de onderzochte dossiers. Vooral de vermogende klanten werden onderzocht aangezien hierbij de dienstverlening veelal complexer is dan bij minder vermogende klanten. Dijsselbloem nam uit het onderzoek van de AFM aan dat de resultaten voor van minder vermogende klanten niet veel beter zal zijn.

Vraag meer informatie aan over de dienstverlening van BeSmart Vermogensbeheer.

Bron:     “Onderzoek Kwaliteit van beleggingsdienstverlening, AFM 2014.

              

Bron: Tweede Kamervragen , 08-04-2014


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon