Eurocrisis kost Rabobank triple A rating

Eurocrisis kost Rabobank triple A rating

12 december 2012

Standard & Poor, de Amerikaanse rating agency, heeft de triple A-status van de Rabobank verlaagd naar AA. De afgelopen jaren werd bij veel (financiële) ondernemingen de rating verlaagd, Rabobank leek zich geen zorgen te hoeven maken. De reclame waarbij de Rabo de nadruk legt op de hoogst haalbare rating AAA kan de prullenbak in.

Private bank

Maar u hoeft als spaarder bij de Rabobank niet meteen in paniek te raken, de Rabobank heeft nog steeds een van de hoogste waarderingen als we kijken naar financiële dienstverleners. In Nederland hebben bijvoorbeeld ABN en ING een single A rating. ( een enkele A). De topman van de Rabobank Bruggink haast zich dan ook te vermelden dat Rabo nog steeds de hoogst gewaardeerde private bank van de wereld is.

Niet te vermijden

Op het hoofdkantoor in Utrecht was de verbazing over het besluit niet groot. Het hing volgens Bruggink in de lucht, omdat S&P er een andere rekenmethode op nahoudt. “We wisten dat we de triple A status kwijt zouden raken, het was onvermijdelijk.”

Op het hoofdkantoor van de Rabobank keek men niet vreemd op van de verlaging. “ Standard & Poor ging de zaken anders berekenen en houdt meer rekening met de omgeving, de kredietcrisis en eurocrisis speelt dan ook een rol in de verlaging. De verlaging was niet te vermijden.”

Meer rente

De statusverlaging kan betekenen dat Rabo nu meer rente moet betalen voor geld dat door de bank wordt geleend. Volgens de topman van de Rabobank zijn er daarvoor nog geen aanwijzingen

 

Bron: NOS, 30-11-2011


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon