Kosten  Rabobank Rendemix onder de loep

Kosten Rabobank Rendemix onder de loep

19 mei 2015

Onlangs kopten meerdere mediaberichten dat de Rabobank haar kosten voor Rabobank Rendemix gaat aanpassen per 1 juli 2015. Het is en blijft nog steeds lastig voor beleggers om te achterhalen wat de echte kosten van deze dienstverlening zijn.

Rabobank Rendemix is ooit begonnen als een concept gebaseerd op actief beheer. Later werd dit omgezet naar passief beheer. Hier komt de laatste jaren steeds meer vraag naar en de Rabobank is hier dan ook op ingesprongen. De onderliggende  fondsen werden voorheen ingevuld door Robeco. Wat een dochter was van de Rabobank. Robeco werd in 2013 overgenomen door ORIX en zodoende moest de Rabobank op zoek naar een andere aanbieder voor de mixfondsen. De keuze viel hierbij op Blackrock. Blackrock hanteert een TER van tussen de 0,27% en 0,34%. Belangrijk om te weten is echter wel dat de TER niet alle kosten behelst. Hier komen dus nog de transactiekosten binnen het mixfonds bovenop. Die ziet u niet maar betaalt u wel.
Onderstaand ziet u de opeenstapeling van kosten die u betaalt als u participeert in Rendemix van de Rabobank.

Zoals u ziet zijn de kosten van Rendemix aanzienlijk gestegen. Voor een passief beheerde portefeuille betaald u dus al gauw tussen de 1,4 en 1,7% op jaarbasis. Echter kunnen de transactiekosten nog fors oplopen. Dat is wel iets anders dan de Rabobank u vertelt (Rabobank geeft aan dat de kosten 0,78% op jaarbasis zijn op basis van € 100.000,-).


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon