Kosten vermogensbeheer en beleggingsfondsen niet transparant

Kosten vermogensbeheer en beleggingsfondsen niet transparant

12 december 2012

Kosten vermogensbeheer en beleggingsfondsen niet transparant: Beleggers pas op voor verborgen kosten! Beleggers vergeten in hun zoektocht naar een hoog rendement vaak te letten op de kleine lettertjes en cijfers van beleggingsfondsen en vermogensbeheerders. Een procent minder aan  kosten kan op de groei van een vermogen al een behoorlijke  invloed hebben.

Veel vermogensbeheerders en fondsaanbieders doen nonchalant over hun kosten, ze zeggen dat de kosten voor de baten gaan en dat u voor kwaliteit nu eenmaal betaald. Liever spiegelen ze u mooie rendementen voor. Maar als er één zekerheid is bij beleggen, dan zijn het de kosten én hun negatieve invloed. Iemand die 100.000,-  euro belegt in een beleggingsfonds dat een gemiddeld rendement van 8 procent maakt en een ‘fee’ van 1 procent inhoudt, bereikt na tien jaar een bedrag van 200.247 euro.

Liggen de kosten 1 procent hoger, dan daalt de opbrengst naar 184.601 euro. Een verschil van 15.646 euro.

Helaas zijn alleen lage kosten geen garantie voor een goed rendement. Maar er is wel gebleken dat beleggers die letten op de kosten, vaker een beter rendement halen dan beleggers die dat niet doen. De laatste tijd staat de vergoeding in de wereld van banken, vermogensbeheer en beleggingsfondsen dan ook steeds meer in de schijnwerpers. Zo moeten fondsaanbieders hun Total expense ratio (TER) vermelden en mag een bank of vermogensbeheerder vanaf 2014 geen ditributiefee oftwel kickbackfee meer ontvangen van fondsaanbieders. Ook vermogensbeheerders mogen straks geen kickbackfee’s meer ontvangen op transacties die zij uitvoeren voor cliënten.

Niet gebaat bij transparantie

Vermogensbeheerders, banken en fondsaanbieders zijn niet gebaat bij deze transparantie, waarbij velen tot voor kort jaarlijks procenten per jaar  aan vergoeding “naar binnen haalde”  lijkt dit nu steeds moeilijker te worden. Maar toch is er nog een hoop vooruitgang te boeken. Zo is de TER een verwarrende ratio. De naam Total expensense ratio lijkt te suggereren dat hierin alle kosten zijn verwerkt, echter de transactiekosten die een fondsbeheerder doet binnen het fonds zijn hierin niet verwerkt. Hoeveel een fondsbeheerder muteert valt pas te achterhalen door in een jaarverslag te duiken en te achterhalen wat de ‘ turnover rate’  is. Dit percentage geeft aan hoe vaak de fondsbeheerder de portefeuille ‘ververst’. Ook de administratie-, accountants- en marketingkosten vallen doorgaans niet binnen de TER. De AFM dringt nu aan binnen de sector op een nieuwe ratio, de Total cost of ownership (TCO). Deze kostenmaatstaf bevat alle kosten, zowel direct als indirect, die de beleggingsdienstverlening ( vermogensbeheer of beleggingsfonds) kost.

Trackers

De hoge (verborgen) kosten van beleggen in beleggingsfondsen of via vermogensbeheer verklaren het succes van trackers ( ETF’s/indexfondsen); passieve fondsen die een index tegen lage beheerskosten volgen. Ze hebben een gemiddelde TER van ongeveer 0,4 procent, tegen het gemiddelde van een actief beleggingsfonds met 1,7 procent.

Meer weten over beleggen in trackers? Klik hier

 

Bron: DE BELEGGINGSASSISTENT, 30-02-2012


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon