PIMCO niet langer grootste obligatiefonds

PIMCO niet langer grootste obligatiefonds

19 januari 2015

Het grootste obligatiefonds ter wereld is gehalveerd in haar omvang door aanhoudende onttrekkingen van beleggers. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van eigen berekeningen. Het PIMCO Total Return Fund kreeg in December voor de twintigste keer op rij te maken met teleurstellende resultaten en zag daardoor ingelegd vermogen wegvloeien. Hierdoor is het PIMCO Total Return Fund niet meer het grootste obligatiefonds ter wereld maar vind het zichzelf terug als de op drie na grootste. Momenteel heeft het obligatiefonds $ 143,4 miljard aan beheerd vermogen. In de gloriedagen van april 2013 stond de teller nog op een recordstand van $ 293 miljard.

Pacific Investment Management Company (PIMCO) is in 1971 opgericht en groeide uit tot een toonaangevend bedrijf in de wereld met in totaal 2.462 werknemers waarvan 758 actief als beleggingsexpert.  Na tegenvallende jaren bleek ook 2014 een pittig jaar te zijn voor PIMCO. Niet alleen top belegger Mohamed El-Erian vertrok maar ook medeoprichter Bill Gross verliet het bedrijf. Zijn vertrek is het gevolg van een slepend conflict binnen Pimco en hangt nauw samen met een reeks tegenvallende resultaten. Gross oogstte de laatste paar jaar kritiek vanwege een paar desastreuze beleggingsbeslissingen. In 2013 behaalde Pimco het slechts beleggingsresultaat ooit, mede door de verkeerde inschatting van Gross dat de Amerikaanse centrale bank pas later zou beginnen met het afbouwen van haar stimuleringsprogramma voor de economie.

Naast het vertrek van twee hoogstaande personen binnen het bedrijf ligt ook het verdienmodel van haar topwerknemers onder stevige kritiek.

Bron: bron: Bloomberg, 19-01-2015


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon