Recordbedrag lijfrentepolissen komt vrij

Recordbedrag lijfrentepolissen komt vrij

12 december 2012

Lijfrentepolis komt vrij? Er zal dit jaar een recordbedrag van ruim 10 miljard aan lijfrentes expireren. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen 5 jaar. Er komen nu iedere maand 12.000 polissen vrij. De reden: babyboomers!

De meeste mensen kiezen er uiteindeljk voor om hun lijfrente uit te keren bij de verzekeringsmaatschappij waar de opbouw heeft plaats gevonden, maar dat is natuurlijk geen vereiste. Wel leidt dit vaak tot hogere uitkering. Het zogenoemde ‘shoppen’ loont dus de moeite. Volgens Tros Radar doet echter 40% van de mensen dit nog niet.

Shoppen is goed

De consumenten doet er goed aan doen te shoppen als hun lijfrentel vrijkomt, omdat iedere verzekeraar een zo groot mogelijk marktaandeel wil. Dat kan leiden tot een substantieel hoger pensioen. Toch is nog niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheid dat ze kunnen kiezen voor een andere verzekeraar dan waar ze hun kapitaal hebben opgebouwd.

Oud regime polis

De meeste babyboomers beschikken over een lijfrente die valt onder het oude regime waarvan de bestedingsmogelijkheden veel ruimer zijn dan in het huidige regime is toegestaan.

Het zijn polissen die zijn afgesloten voor 16 oktober 1990 of indien het een koopsompolis betreft voor 1 januari 1992.Tijdens de uitkeringsfase kan de polishouder zelf bepalen hoe en wanneer de lijfrente-uitkeringen ontvangen worden en gelden minimale voorschriften. Zo is het zelfs mogelijk te schenken aan kinderen of kleinkinderen.

Parkeren

Ook is er overdracht mogelijk als men besluit de polis toch nog enkele jaren te ‘parkeren’en het vermogen nog te laten groeien. “Een van de mogelijkheden dan is om een vermogensbeheerder in te schakelen om het lijfrentekapitaal te beleggen” stelt Ralf op de Weegh van De Beleggingsassistent. “Een aantal beheerders heeft scherpe afspraken gemaakt met een verzekeraar en kan tegen beperkte verzekeringskosten en soms zelfs kosteloos het vermogen van de polis beheren.  Een absoluut transparant en interessant alternatief voor de mogelijjkheden die de grote verzekeraars bieden’ aldus Op de Weegh.

Benieuwd naar de mogelijkheden om voor je pensioen te beleggen? Klik dan hier.

 

Bron: De Beleggingsassistent, 15-12-2009


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon