Salaris van $ 795.000,- per dag

Salaris van $ 795.000,- per dag

21 november 2014

Bill Gross heeft dit jaar afscheid genomen van PIMCO en is overgestapt naar Janus Capital. Bill Gross is  mede-oprichter van PIMCO , de grootste obligatie belegger ter wereld met in totaal 2000 miljard beheerd vermogen.  Opvallend is echter de bonus die hij heeft ontvangen over het jaar 2013, te weten $ 290 miljoen. Dit is omgerekend $ 795.000,- per dag. Ook de overige managing directors van PIMCO hoefden in 2013 niet op een houtje te bijten. In totaal verdeelden de 60 top managers $ 1,5 miljard. Gross ontving dus 1/5 deel van de bonuspot. Zelfs in Amerika waar extreme bonussen vaker voorkomen worden hierbij toch wel vraagtekens geplaatst.

Maar is Gross & Co het geld niet dubbel en dwars waard? Blijkbaar wel voor eigenaar Allianz. Deze ster-fondsmanagers zorgen voor veel aanwas van beheerd vermogen en dus voor de inkomsten van PIMCO. De resultaten van het door Gross beheerde fonds zijn sinds de oprichting in 1987 een ruime procent beter dan de door PIMCO gehanteerde benchmark. In 2013 echter, het jaar van deze bonus, presteerde het fonds -1,90% en ook dit jaar blijft het fonds met circa 4% rendement een procent achter bij de benchmark.

Wie betaald de rekening? Uiteraard worden deze bonussen goedgekeurd en betaald door eigenaar Allianz. Ook na het vertrek van Gross heeft Allianz een nieuwe bonuspot aangelegd om de overige ster managers te behouden voor het bedrijf. Indirect betaald u als cliënt van PIMCO natuurlijk deze rekening. Bezit u echter privé geen fondsen van PIMCO dan zou het toch goed kunnen dat u meebetaald. Er zijn voldoende pensioenfondsen die miljarden pensioengeld beleggen in deze fondsen.

Bron: Bloomberg, 21-11-2014


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon