logo bs

Slim gebruikmaken van eerdere beleggersfouten

02 september 2019

Meer weten over duurzaam vermogensbeheer in ETF’s?
>> Download nu gratis ons E-Book 

Als vergelijkers van verschillende vermogensbeheerders deden Ralf op de Weegh en zijn collega’s veel kennis op. Het werd hen al snel duidelijk: beleggen kon beter, eerlijker en slimmer. En dus startten zij zelf vermogensbeheerder BeSmart.

“We hebben veel do’s en dont’s gezien die we nu in de praktijk brengen”, zegt Op de Weegh. “Met BeSmart zorgen we met trackers voor een uitgebalanceerde portefeuille waarmee we qua rendement over het algemeen vrij hoog zitten.” In een wereld van veel blabla en mooie praatjes willen Op de Weegh en zijn medewerkers het anders doen. “We zijn eerlijk, nuchter en zonder bullshit. We hebben oog voor onze klanten en stellen persoonlijk contact erg op prijs. We monitoren de beleggingen voortdurend en sparren af en toe met de klant om te kijken of we iets aan moeten passen.” Als voorbeeld van zo’n aanpassing noemt hij het risicoprofiel. “Bij ons stel je een einddoel. Hoeveel vermogen wil je opbouwen en hoeveel risico wil je daarvoor nemen? Als dat doel sneller in zicht komt dan verwacht, dan zou je ervoor kunnen kiezen om het risico wat af te bouwen. Of je wil juist je doelbedrag verhogen, dat kan eventueel ook. Dat soort dingen bespreken wij persoonlijk met onze klanten. Maar we hebben ook een online dashboard, waar je zelf je portefeuille in de gaten kunt houden.”

Ontzorgen en risicospreiding

De doelgroep van BeSmart bevindt zich veelal in de zakelijke wereld. Het zijn mensen met een vermogen van boven de 200.000 euro. “Bij ons kun je vanaf een ton instappen, maar het is natuurlijk zaak dat je ook nog geld achter de hand houdt. Het gaat vaak om mensen die druk zijn en geen zin of tijd hebben om alle koersen goed in de gaten te houden. Of er niet voldoende vanaf weten. Wij ontzorgen, hanteren een redelijk lage beheerfee en bieden veel service.”

BeSmart Vermogensbeheer

Wie bij BeSmart investeert, spreidt de kansen. “Wij zorgen voor portefeuilles die goed in balans zijn en we werken volgens wetenschappelijk bewezen methodieken. We proberen de emotie te beteugelen. Je kunt weleens een financiële klapper maken als je toevallig het juiste aandeel koopt, maar het is aangetoond dat je het op lange termijn met individuele aandelen nooit structureel beter doet dan de markt. Die markt is heel breed en wij zorgen voor de juiste keuzes daarin.”

Zekerheidjes zijn er niet in de financiële wereld. Op de Weegh noemt Nokia als voorbeeld. Wie had in de hoogtijdagen van deze telefoongigant nou verwacht dat het merk relatief snel zo rigoureus zou worden ingehaald? “De koers van Nokia daalde gigantisch. Spreiding is daarom beter. Dan heb je altijd wat achter de hand dat het nog wél goed doet. Wij zorgen ervoor dat de verdeling goed is. Zie het als bouwblokken die wij op de juiste manier in elkaar passen.”

Vooroordelen achterhaald

BeSmart hanteert naast een regulier beleid in trackers, ook een duurzaam beleid. Op de Weegh kent de vooroordelen inmiddels wel over duurzaam beleggen. “Maar die zijn achterhaald. Allang al! Ik denk dat duurzaam beleggen de toekomst is en binnen afzienbare tijd mainstream. Minder rendement met duurzaam beleggen? Dat is echt klinkklare onzin. Iedereen is bezig met duurzaamheid, alle grote bedrijven. Duurzaam gaat niet alleen over milieu. Ook over behoorlijk bestuur bijvoorbeeld. Wie duurzaam onderneemt, heeft juist vaak beter personeel en minder schandalen. Dat is alleen maar goed voor de koers.”

De huidige spaarrentestand van banken zorgt ervoor dat steeds meer mensen beseffen dat ze ‘iets’ met hun geld moeten doen. “Natuurlijk loop je met beleggen risico”, erkent Op de Weegh. “Je moet het ook niet gaan doen als je er ’s nachts wakker van ligt. En maak jezelf niet gek door iedere dag te kijken hoe het ervoor staat. Dat doe je met de waarde van je huis toch ook niet. Maar over een lange termijn kun je met beleggen echt mooie rendementen behalen.”

Geheel in de stijl van BeSmart zijn praatjes echter niet genoeg. Maar ook de kille cijfers tonen het gelijk van Op de Weeghs woorden aan. De afgelopen vier jaar, met een slecht 2018, haalde een neutrale belegger gemiddeld nog altijd zo’n 4% rendement op jaarbasis. Wie meer risico nam, de zeer offensieve belegger, kwam tot 7% op jaarbasis. In deze tijden, met spaarrentes die richting het vriespunt gaan, een ongekende weelde. Vanzelfsprekend zijn resultaten die in het heden werden behaald geen garantie voor de toekomst, maar toch…
Wie bij BeSmart gaat beleggen krijgt er gratis een financiële planning bij en kan eventueel een beroep doen op een fiscaalvriendelijke pensioenrekening.

Meer weten over duurzaam vermogensbeheer in ETF’s?
>> Download nu gratis ons E-Book 

Bron: DFT


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon