Van Advies naar Execution Only

Van Advies naar Execution Only

07 november 2014

Afgelopen woensdag vond er een debat plaats over de ontwikkelingen in de vermogensbeheermarkt sinds het provisieverbod. Researchbureau morningstar was benieuwd naar de geluiden uit de markt na invoering van dit provisieverbod.

Van advies naar execution only

De Britse vermogensbeheerder Schroders was als eerste aan zet. De heer Kuijpers, hoofd intermediair gaf aan dat zij samen met TNS Nipo een onderzoek hebben uitgevoerd en dat daaruit blijkt dat 20% van de beleggers die voorheen een adviesrelatie hadden zijn overgestapt naar zelf beleggen, oftewel execution only. Tevens gaf hij aan dat nog eens 20% overweegt om ook de stap te maken naar execution only.
De heer Kuijpers gaf aan dat hij zich daar wel zorgen over maakt. Beleggers zijn op zoek naar de goedkoopste oplossing terwijl ze de risico’s soms moeilijk kunnen inschatten en daardoor soms verkeurde keuzes maken die niet opwegen tegen de eventuele kosten van een adviseur.

goedkoop duurkoop?

Volgens de heer Mortelmans van de AFM is het ook niet wenselijk dat iedereen zelf gaat beleggen. Een voordeel van het provisieverbod is echter wel dat sinds het verbod beleggers gemiddeld 0,5% goedkoper uit zijn. In die zin ligt de toekomst van vermogensbeheer volgens de heer Mortelmans in een tussenoplossing in de vorm van online tools waarmee een belegger zelf zijn planning kan aangeven.

Kwaliteit laat te wensen over

De heer Janssen Daalen  (directeur DUFAS) sluit zich daarbij aan en geeft tevens aan dat  de beleggingsindustrie nog lang niet op het gewenste kwaliteitsniveau zit. De focus ligt nog teveel op de kwaliteit van de fondsmanager terwijl de focus eigenlijk op de wensen van de klant moet liggen.

Op dit moment zijn er te weinig innovatieve ideeën om hierop in te spelen. Dit werd nog eens pijnlijk duidelijk toen de heer  Van Oudheusden van Binckbank vroeg of iemand een innovatief idee uit de sector kan opnoemen. Helaas bleef het stil. Dit terwijl in het buitenland en dan met name in de Verenigde Staten en Engeland al wel nieuwe ontwikkelingen gaande zijn.

Op zoek naar een vermogensbeheerder? Vraag nu ons beleggingsvoorstel aan.

Bron: Morningstar Debat, 07-11-2014


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon