Vermogensbeheer als alternatief voor sparen?

Vermogensbeheer als alternatief voor sparen?

02 april 2013

Vermogensbeheer als alternatief voor sparen? Sparen vandaag de dag is risicovol, zeker als we het hebben over het gedeelte boven de € 100.000,-  Daaronder geldt natuurlijk het depositogarantiestelsel, waarbij banken onderling hebben afgesproken spaarders tot € 100.000 en voor een en/of-rekening tot € 200.000 te ‘ vrijwaren voor verliezen’  in geval van een faillissement.  Maar boven die grens, hoe risicovol is sparen dan eigenlijk?

Cyprus

Dat sparen al niet geheel zonder risico was wisten we natuurlijk al door de Icesave en DSB affaires. Echter afgelopen week maakte de crisis in Cyprus ons weer duidelijk dat ook sparen niet geheel zonder risico is. Wilde de trojka eerst ook spaarders onder de € 100.000  laten meebetalen aan de redding van de Cypriotische banken, later werd van dit plan afgestapt. Nu zijn spaarders hun vermogen boven de € 100.000,- grotendeels kwijt, er wordt al gesproken over ongeveer 60% verlies van dit kapitaal. Ondanks dat Jeroen Dijsselbloem heeft ontkend dat het plan Cyprus een blauwdruk is voor de eventueel komende reddingen van banken en Cyprus echt een ‘ apart geval’ is rijst de vraag op bij spaarders : “Kan dit mij ook overkomen?”

Ralf op de Weegh, van De Beleggingsassistent, reageert: “Voorkomen is beter dan  genezen. Spaarders tot € 100.000 hoeven in principe niets te doen, daarboven kan je het vermogen beter spreiden over meerdere banken. Let wel op dat de bank niet opereert onder dezelfde banklicentie zoals bijvoorbeeld het geval is bij ABN Amro en Moneyou. Maar deze spaarders kunnen zich beter afvragen of er geen betere alternatieven zijn. Sparen levert nu gemiddeld zo’n 1,7% rendement op per jaar. Na aftrek van vermogensrendementsheffing en inflatie teer je in op je vermogen.“

Een alternatief voor de vermogende spaarder kan beleggen zijn. Bijvoorbeeld in aandelen of veiliger in bijvoorbeeld obligaties. Wil je het beleggen niet zelf doen, kies dan bijvoorbeeld voor vermogensbeheer. Op de Weegh: “ Door je vermogen te spreiden over diverse beleggingsinstrumenten kun je vaak met een beperkt risico toch een mooi rendement behalen.”

Hoe banken werken

Maar ook aan beleggen kleven natuurlijk risico’s. Toch is het goed om eens wat dieper in te gaan op de risico’s van sparen en in het bijzonder de werkwijze van banken. Banken zijn verplicht een kernkapitaal aan te houden, met een moeilijke term Tier-1 kapitaal. Dit is de buffer die banken moeten aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen. Veel banken hanteren een tier-1 ratio van rond de 10%. Met andere woorden, van iedere 100 euro spaargeld die u parkeert bij de bank, wordt 90 euro uitgeleend en 10 euro opzij gezet. Alleen die 90 euro die wordt uitgeleend komt bij iemand anders op een spaarrekening te staan en ja, u snapt het al, daarvan wordt weer 81 euro uitgeleend en 9 euro opzij gezet. Doorgerekend zou uw initiële 100 euro wel circa 10 x worden uitgeleend.
Dit maakt banken tot zeer risicovolle bedrijven waarbij met een flinke hefboom wordt gewerkt en het spaar- en uitleensysteem dat wordt gehanteerd is gebaseerd op een enorm vertrouwen. Wanneer het slechter gaat met een bank, er verliezen optreden en steeds meer spaarders hun vermogen weghalen smelt het bufferkapitaal (tier-1) als sneeuw voor de zon.

Reden te meer om uw vermogen goed te spreiden over diverse banken zodat u altijd  voldoet aan het depositogarantiestelsel of uw vermogen te beleggen als u uw kapitaal wat langer opzij kunt zetten.

Bron: Diverse Media, 2-4-2013


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon