Vermogensbeheer versoberd de komende jaren

Vermogensbeheer versoberd de komende jaren

02 april 2013

Vermogensbeheer versoberd de komende jaren: Sinds de invoering van de nieuwe wet en regelgeving in de vermogensbeheerwereld bekend is geworden zal het aantal banken en vermogensbeheerders dat in de problemen gaat komen alleen maar groter geworden. Dit komt doordat deze groep gewend is geraakt aan de inkomsten die nu door de AFM aan banden wordt gelegd.

Verhoging beheerfee

Veel vermogensbeheerders zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest hun kosten aan te passen en klanten een nieuw voorstel te doen. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Verdiende deze groep vermogensbeheerders in de oude situatie voornamelijk aan de kosten die achter de schermen (retourprovisie op transacties en bestandsvergoeding) werden gemaakt, zo zullen zij nu hun klanten voorstellen de (directe) beheervergoeding te verhogen en af te zien van deze provisies. Dit gaat veelal gepaard met scheve gezichten, zo merkt De Beleggingsassistent, een advieskantoor die beleggers helpt bij de selectie van een vermogensbeheerder. Ralf op de Weegh, directeur bij De Beleggingsassistent: ‘’Wij worden geregeld benaderd door beleggers die zich afvragen of het nieuwe voorstel van hun vermogensbeheerder wel interessant is en wat eventueel de alternatieven zijn. Ze vragen zich af hoe het kan dat de kosten worden verhoogd terwijl de vermogensbeheerder juist verteld dat de kosten omlaag gaan.”  Veelal zijn ze in het verleden  niet op de hoogte gesteld van alle verdiensten van de vermogensbeheerder. Door het wegvallen van de provisies valt ook een belangrijk deel van de inkomsten voor de vermogensbeheerder weg en dit zal gecompenseerd moeten worden door een verhoging van de beheerfee.

Versobering dienstverlening

Wat tevens opvalt is dat de dienstverlening wordt versoberd. Zo zal er minder contact zijn met beleggers en worden portefeuilles eenvoudiger. Het valt op dat er slechts enkele vermogensbeheerders zijn die niet worden geraakt door de nieuwe regels. Deze partijen hebben altijd al afgezien van retourprovisies of bestandsvergoedingen (beloningen van beleggingsfondsen) en hun dienstverlening volledig afgestemd op hun klanten. ‘’Het kan toch niet zo zijn dat een belegger nu de dupe wordt omdat vermogensbeheerders hun dienstverlening moeten aanpassen vanwege de nieuwe regelgeving. Werden beleggers eerst benadeeld door te hoge kosten, zo worden ze nu benadeeld door de versobering van de dienstverlening’’, aldus Op de Weegh. Hij vervolgt: ‘’het is nou eenmaal van belang geregeld contact met je klanten te hebben en de portefeuilles af te stemmen op hun wensen en doelstellingen. Je kan het niet afdoen met een standaard oplossing.’’

Op de Weegh is dan ook van mening om zeer kritisch te zijn bij de nieuwe voorstellen die vermogensbeheerders doen in het kader van de veranderde regelgeving. Dit is wellicht een mooi moment om uit te kijken naar andere aanbieders.

Geinteresseerd in indexbeleggen? Vraag hier ons kennisdocument aan.

Bron: Diverse Media, 02-04-2013


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon