logo bs

Afkoop of omzetting DGA-pensioen in eigen beheer

20 augustus 2019

Bent u directeur- grootaandeelhouder (DGA) en heeft u nog pensioen in eigen beheer? Dan is het nu de tijd om in actie te komen. Tot 31 december 2019 heeft u nog de tijd om dit opgebouwde pensioen in uw BV om te zetten of af te kopen.

Afkoop
Sinds 2017 is het niet meer mogelijk voor DGA’s om zelf pensioen op te bouwen in de BV. Ook wil de fiscus af van de hiervoor opgebouwde pensioenen en heeft hiervoor afkoop aantrekkelijk gemaakt. Een DGA die pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd kreeg bij afkoop hiervan in 2017 nog 34,5 % korting op de te betalen belasting. In 2018 was de korting nog maar 25% en in 2019 daalde deze korting naar 19,5%. Afkoop is dus per saldo al niet meer zo interessant.

Omzetten naar ODV
Het opgebouwde pensioen omzetten naar een oudedagsverplichting (ODV) is de tweede mogelijkheid. Omzetting naar een ODV betekent dat u dan vanaf uw AOW-leeftijd de ODV in 20 jaar moet laten uitkeren. De huidige fiscale pensioenvoorziening in eigen beheer maakt het soms lastig voor de BV om dividend uit te keren of leningen af te lossen vanwege het kapitaal dat in de BV aanwezig moet zijn. Het omzetten naar een ODV lost deze problemen op. Een ODV kan worden overgeheveld naar een bank of verzekeraar voor de aankoop van een lijfrente of tijdens de opbouwfase voor een bankspaarrekening of pensioenrekening waarop kan worden belegd. Daarna kan de BV zelfs eventueel worden opgeheven. Wij adviseren u (snel) contact op te nemen met uw accountant, fiscalist of pensioenadviseur als u uw pensioen in eigen beheer wilt afkopen of omzetten.

Meer weten over beleggen op een pensioenrekening?

Aanvullend pensioen opbouwen
Het opbouwen van een aanvullend pensioen via een geblokkeerde rekening kan voor iedereen interessant zijn. Van het vermogen dat u stort op uw pensioenrekening krijgt u een deel weer terug via de belastingdienst. Ook hoeft u hierover geen box-3 belasting te betalen. Wel kunt u alleen een bepaald bedrag (jaarruimte) storten, is de rekening geblokkeerd tot de pensioendatum en moet u er op dat moment een uitkering voor aankopen en er belasting over betalen.

Zelf uw jaarruimte berekenen kan op de website van de belastingdienst.

Ook is het mogelijk bestaande polissen over te boeken op de pensioenrekening, echter kunnen niet alle polissen worden overgeboekt. Het overboeken van uw polis kan fiscale- en financiële gevolgen hebben. Twijfelt u of uw polis kan worden overgeboekt of wilt u weten wat de financiële consequenties zijn neemt u dan contact op met een fiscalist en/of pensioenadviseur.

Bron: BeSmart Vermogensbeheer , 20 augustus 2019


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon