Beleggen in grondstoffen, wat zijn de mogelijkheden?

Beleggen in grondstoffen, wat zijn de mogelijkheden?

08 november 2013

In de periode 1998 -2010 is de grondstoffenmarkt een bijzonder interessante beleggingsmarkt geweest. De Dow Jones Commodity Index verdubbelde tijdens deze periode in waarde. Analisten noemen de grondstoffenmarkt een zogenaamde “super cycle bull market” door onder andere de toegenomen vraag uit opkomende landen zoals China en Brazilië, maar ook de beschikbaarheid van goedkoop geld en schaarste in veel grondstoffen hielp mee.

Beleggen in grondstoffen is echter niet risicoloos. De laatste jaren dalen veel grondstoffen in prijs. Onderzoek van de Bank for International Settlements concludeert dat aandelen en grondstoffen met elkaar meebewegen en erg volatiel kunnen zijn. Voor u als belegger liggen er echter nog genoeg kansen op deze markt. Waar de meeste beleggers zich beperken tot de gebruikelijke beleggingen zoals aandelen en obligaties zijn grondstoffen zeker een interessante toevoeging aan een effectenportefeuille. Zo zijn grondstoffen bijvoorbeeld een goede bescherming tegen inflatie of een veilige haven tijdens een (beurs)crisis.

Mogelijkheden
Beleggen in grondstoffen kan op een directe manier zoals het kopen van een fysieke grondstof zoals bijvoorbeeld een baar goud. Een andere directe methode is het kopen van een futurecontract op een bepaalde grondstof. Zo’n futurecontract geeft het recht of plicht om voor een bepaalde datum een bepaalde hoeveelheid grondstof te leveren of geleverd te krijgen. Deze manier van beleggen in grondstoffen is vooral weggelegd voor professionele partijen of handelaren. Voor de meeste particuliere beleggers zijn er wel oplossingen gevonden om toch te kunnen profiteren van de grondstoffenmarkt. Denk hierbij aan beleggingsfondsen, trackers (ETF’s) of andere (gestructureerde) producten die door banken of vermogensbeheerders zijn gecreëerd. Door deel te nemen in een dergelijk fonds of product, kunt u met een veel kleiner bedrag direct inspelen op de bewegingen van de grondstoffenmarkt.

Soorten
Grondstoffen ofwel commodity’ s zijn voor beleggers op te delen in vier soorten:

• Energie
• Edelmetalen
• Metalen |
• Landbouwproducten

Naast het opdelen in deze vier categorieën is het ook gebruikelijk grondstoffen in slechts twee groepen op te delen. Men spreekt dan over de hard commodity’s en soft commodity’s. Edelmetalen, metalen en energie vallen onder de hard commodity’s terwijl landbouwproducten onder soft commodity’s vallen.

Energie
Als men spreekt over het beleggen in energie gaat het meestal over beleggen in olie. De prijs  van een vat olie is onder invloed van een groot aantal factoren. Afspraken van oliekartels en stabiliteit in de landen waar olie gewonnen wordt hebben sterke invloed. Ook is de prijs van olie afhankelijk van economische voor- of tegenspoed. Bij beleggen in olie kan er gebruikt worden van een breed arsenaal aan mogelijkheden. Beleggen in olie kan bijvoorbeeld door het kopen van aandelen van olieproducerende bedrijven zoals Royal Dutch Shell, BP, Total of Exxon. Ook direct profiteren van de olieprijs kan door bijvoorbeeld een tracker (ETF) te kopen die de olieprijs  volgt. Ook bestaan er hefboomproducten zoals Sprinters of turbo’s waarbij (met een hefboom) op de stijging of daling van de olieprijs kan worden ingespeeld.

Edelmetalen
Ook beleggen in edelmetalen kan rechtstreeks of indirect via een fonds of tracker (ETF). De meest bekende beleggingen in edelmetalen zijn goud of zilver.
>>Lees hier meer over beleggen in goud.

Metalen
Hierbij kunt u denken aan grondstoffen zoals aluminium, zink en nikkel. De prijs van deze metalen is bij uitstek gevoelig voor de conjunctuur. De prijs van metalen is veel volatieler dan die van edelmetalen. Beleggen in metalen kan indirect door te beleggen in mijnbouwbedrijven zoals Alcoa, BHP Billiton of Rio Tinto of door gebruik te maken van een beleggingsfonds.

Landbouwproducten
Hierbij kunt u denken aan producten zoals graan, tarwe, mais en suiker. Deze categorie van commodity’s vraagt extra inzicht in de markt. De prijs van landbouwproducten is van veel factoren afhankelijk.  Zo zijn er weersinvloeden, het inschatten van de vraag en technisch inzicht in de teelt. Al deze factoren zijn voor een leek zeer moeilijk in te schatten. Hierdoor zijn fondsbeleggingen een uitkomst.

Mixfonds of ETF’s
Door je als belegger specifiek te richten op een categorie grondstoffen brengt ook extra risico’s met zich mee. Hierom doen beleggers met beperkte kennis van zaken er goed aan om een mix van producten of producenten aan te schaffen en zo de risico’s binnen grondstoffen te spreiden. Veel beleggingsfondsen richten zich op een mix, maar er zijn ook trackers (ETF’s)  te koop op een grondstoffenbenchmark.

Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Let Op! De waarde van beleggingen kunnen fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: DE BELEGGINGSASSISTENT, 08-11-2013


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon