foto6-200px

BeSmart factsheet augustus 2023

05 september 2023

Augustus 2023

Augustus werd een maand waar de oplopende kapitaalmarktrente, het inflatiespook en bedrijfscijfers de markt bepaalden. Aandelenbeurzen hebben het in augustus moeilijk gehad en sloten lager.

De zorgen over de oplopende kapitaalmarktrentes overheerst de markten al een behoorlijke periode en ook deze maand was daarop geen uitzondering. De Amerikaanse kapitaalmarktrente bereikte het hoogste niveau in zestien jaar. Macrocijfers zijn beter dan verwacht en ook de arbeidsmarkt blijft ijzersterk. Beurzen twijfelen want door deze ontwikkeling is de kans op een verwachte rentedaling in 2024 wat kleiner geworden.

Ook in Europa zien we een redelijk gelijke ontwikkeling. Er is echter één belangrijk verschil: hier zien we dat de economie het moeilijker heeft gekregen. Net als elders in Europa is ook in Nederland een milde recessie ontstaan. In het eerste en tweede kwartaal kromp de economie op bescheiden wijze.

 

Opkomende markten hebben het, onder leiding van China, moeilijk. Onder meer de inzakkende vastgoedmarkt zorgt ervoor dat het herstel van de Chinese economie wordt vertraagd. Daarbij is er voor het eerst in dat land sinds 2021 weer deflatie ontstaan. Om de kwakkelende economie te stimuleren heeft de Chinese Centrale Bank inmiddels de rente verlaagd.

De technologische sector bleek wel veerkrachtig en zorgde voor enige steun in de markt. Zo maakte het toonaangevende Nvidia (bekend om het exploiteren van Artificial Intelligence (AI)) bekend dat de omzet 65% hoger is dan vorig jaar en dat de winst is vernegenvoudigd. Het bedrijf is inmiddels $ 1000 miljard waard…

Factsheet 31-8-2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon