foto6-200px

BeSmart factsheet december 2023

04 januari 2024

December 2023

Na november werd ook december 2023 een goede beursmaand. Het jaar eindigt daarom met een vrolijke noot. De grootste aanjagers zijn opnieuw de centrale banken.

Belangrijkste uitdaging voor deze centrale banken (en dan richten we ons in eerste instantie op de VS en EU) was en is om de hoge en hardnekkige inflatie onder controle te krijgen. Ondanks dat de centrale banken inmiddels talloze malen de rentes hebben verhoogd, bleef de inflatie hardnekkig. Er werd (en dat was een grote klap) zelfs geconcludeerd dat we langere tijd rekening moeten houden met een hogere rente. Deze klap werd uitgedeeld in september en was direct voelbaar. Op dat moment werd de rente in Europa verhoogd naar 4%, het hoogste renteniveau in Europa sinds de Europese Centrale Bank in 1998 werd opgericht.

 

Inmiddels lijkt de inflatie redelijk onder controle te komen en lijken verdere renteverhogingen op dit moment niet meer aan de orde. Sterker nog, er komt wellicht al eerder een renteverlaging dan verwacht. Obligatiemarkten hebben de afgelopen maand dit te verwachten renteverlagingsproces zelfs al volledig ingeprijsd. Met name dit nieuws, en de hoop op een ‘zachte landing’ van de economie, heeft de beleggersharten sneller doen kloppen. Zowel aandelen als obligaties beleefden daardoor een mooi slot van dit beleggingsjaar 2023.

BeSmart Factsheet december 2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon