foto6-200px

BeSmart factsheet februari 2024

05 maart 2024

Februari 2024

Na januari werd ook februari een goede beursmaand. Dit ondanks de nog altijd hardnekkige inflatie en geopolitieke spanningen, maar ook met positieve (vooral) Amerikaanse bedrijfscijfers en een aantal ‘all-time-highs’ op verschillende beurzen.

De aandelenmarkten maken dus een goede start in 2024, terwijl de obligatiemarkten het wat moeilijker hebben. De inflatie daalt niet zo snel als de markten hadden verwacht.

De eerste renteverlagingen door de centrale banken in zowel de VS en Europa worden vooralsnog halverwege dit jaar verwacht. Geopolitieke spanningen spelen een marginale rol.

Het optimisme op de aandelenbeurzen wordt, net als in januari, met name gevoed door beter dan verwachte bedrijfscijfers en hoopvolle verwachtingen.

Open een rekening

 

Zo maakte de Amerikaanse AI-gigant (Artificial Intelligence) Nvidia uitstekende cijfers bekend en overtrof het de stoutste verwachtingen. Nvidia is inmiddels qua beurswaarde, na Apple en Microsoft, het grootste bedrijf ter wereld. Het leidde tot stijgingen op een breed front en zelfs tot recordstanden over de hele wereld. De Japanse Nikkei, de Franse CAC40, de Europese Stoxx 600, de Amerikaanse S&P 500, de Dow Jones en zelfs onze ‘eigen’ AEX sloten op recordhoogte.

Door de rentestijgingen in de afgelopen periode en de renteverlagingen die aanstaande lijken te zijn, hebben obligaties op dit piekmoment een aantrekkelijk momentum.

Daarnaast is de situatie voor aandelen op macro-economisch gebied interessant. De huidige gematigde economische groei kan in de tweede helft van dit jaar versnellen op het moment dat de rentedalingen plaatsvinden.

BeSmart factsheet februari 2024


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon