foto6-200px

BeSmart factsheet januari 2024

06 februari 2024

Januari 2024

Na de eindsprint op de beurzen in november en december 2023 werd de goede lijn in januari 2024 doorgezet. Dit keer niet gedreven door macrocijfers maar door vooral beter dan verwachte bedrijfscijfers.

De economische groeiverwachting in het komende jaar is laag en de inflatie is (hoewel nog altijd te hoog) op dit moment geen al te zwaar thema meer. Vandaar dat er momenteel wordt gereageerd op het weer aangebroken bedrijfscijfer-seizoen. Hoewel ASML afgelopen week positief af heeft getrapt, staan door de vertragende economie in Europa de bedrijfswinsten onder druk, terwijl in Amerika de bedrijfswinsten juist weer aan het toenemen zijn.

In de VS was het inflatiecijfer in december met 2,9% lager dan verwacht en het geannualiseerde economische groeicijfer over 2023 kwam uit op 3,3%. En dat was weer een stuk hoger dan de voorspelde 2%.

 

Open een rekening

Op ons continent ziet het er allemaal wat minder rooskleurig uit en zijn de economische groeicijfers ten opzichte van de Amerikanen lager en de inflatie juist wat hoger.
Toch verwachten de markten vooralsnog een eerste renteverlaging in zowel de VS (FED) als Europa (ECB) in juni. Afhankelijk van de macro-economische ontwikkelingen in de komende periode kunnen deze verwachtingen uiteraard nog wijzigen.

Na de renteverhogingen in de afgelopen periode hebben vastrentende waarden aan aantrekkelijkheid gewonnen en gezien de te verwachten renteverlagingen zijn de vooruitzichten van obligaties rooskleurig.

BeSmart factsheet januari 2024


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon