foto6-200px

BeSmart factsheet juli 2023

04 augustus 2023

JULI 2023

De aandelenbeurzen zijn wereldwijd de afgelopen maand per saldo verder opgelopen.

In de strijd tegen de nog altijd veel te hoge inflatie hebben zowel de Centrale Banken in de VS (FED) als in Europa (ECB) de korte rente deze maand naar verwachting verhoogd met 0,25%. Door deze stap heeft de VS sinds maart vorig jaar de rente inmiddels al met 5,5% laten stijgen. Hoewel deze rentestijgingen de consumptieve bestedingen, de bedrijfswinsten en werkgelegenheid zouden moeten afremmen, blijkt dat de Amerikaanse economie echter goed stand weet te houden.

In Europa is de korte rente naar 3,75% verhoogd en is er sprake van een zeer milde recessie. Deze recessie is zeer licht doordat de situatie op de energiemarkt tot rust is gekomen. De huidige rentestand betekent dat op ons continent het hoogste renteniveau sinds 2001 is bereikt.

 

De inflatie is, zoals eerder aangegeven, momenteel nog altijd op een te hoog niveau. Pas als de economieën de effecten van de rentestijgingen ondervinden, de economieën inderdaad zijn afgekoeld en inflatie onder controle is, zijn we waarschijnlijk in de tweede helft van 2024 belandt. In deze periode zullen de rentes waarschijnlijk weer worden verlaagd en zal het proces van een verkrappend monetair beleid worden losgelaten.

We zien in de Emerging Markets (Opkomende Markten) de laatste periode een behoorlijk herstel ontstaan. Dit is een prettige constatering aangezien wij eerder dit jaar ons belang in de Emerging Markets hebben verhoogd.

Factsheet 31-7-2023_

 


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon