foto6-200px

BeSmart factsheet juni 2023

10 juli 2023

Beursontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2023
Het tweede kwartaal van 2023 stond in het teken van diverse tegengestelde berichten. Renteverhogingen, het schuldenplafond in de VS en inflatieangst enerzijds en positieve bedrijfscijfers en een afnemende inflatie anderzijds zorgden ervoor dat de markt maar moeilijk richting kon kiezen.

April 2023
In april besloot de OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) om de olieproductie te beperken. Reden hiervoor is de verwachting van de OPEC dat de economische groei zou kunnen tegenvallen de komende maanden.

Mei 2023
Deze maand stond het schuldenplafond in de Verenigde Staten centraal. In de afgelopen 113 jaar is dit plafond al ruim 90 keer verhoogd en ook deze keerwerd een akkoord gevonden. Hiermee werd een nationale crisis (en dus ook een internationale crisis) vermeden. De bedrijfscijfers (en vooral in Europa) vielen over het algemeen mee.

Juni 2023
De markten bleven rustig in deze maand en konden moeilijk een richting kiezen. De Amerikaanse rente (voor het eerst sinds begin 2022) werd niet verhoogd, de Europese rente werd wel verhoogd. Tevens werd aangegeven dat er waarschijnlijk voor zowel de VS als in Europa nog één renteverhoging zal volgen.

Conclusie:
De beurzen houden rekening met een milde recessie, maar bleven desondanks keurig overeind en sloten zelfs licht hoger ten opzichte van ultimo maart. De hardnekkige inflatie lijkt toch onder controle te komen.

BeSmart Factsheet juni 2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon