foto6-200px

BeSmart factsheet maart 2024

10 april 2024

Maart 2024

De maand maart 2024 werd, net als de vier voorgaande maanden, positief afgesloten. Een opmerkelijke positieve trend, ondanks de vele brandhaarden in de wereld en de inflatie die zich nog altijd laat gelden.

Bij de start van dit jaar maakten economen zich behoorlijke zorgen om een mogelijk naderende recessie en ook de hogere inflatie bleef als een donkere wolk boven de markt hangen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat een recessie niet wordt verwacht, hebben consumenten veel spaargeld en hebben de centrale banken ruimte om de economieën te ondersteunen middels renteverlagingen.

Open een rekening

 

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt zich voor te bereiden op een renteverlaging in juni van dit jaar. In Europa lopen de lonen wel op, maar is de inflatie onder controle vanwege lagere energieprijzen.

Ook in de VS is een situatie ontstaan waarbij de Federal Reserve (FED) op het punt staat om de rentetarieven te verlagen. Hoewel de Amerikaanse economie veerkrachtiger is gebleken, liet Fed-voorzitter Jerome Powell doorschemeren dat een nieuwe macro-economische fase zich ook daar aan gaat dienen met een goede kans op een eerste renteverlaging.

De dreiging van recessie en inflatie is behoorlijk afgenomen en dat is goed nieuws voor zowel aandelen als voor obligaties. Bedrijven kunnen uitkijken naar dalende rentes en het rendement op obligaties is inmiddels hoger dan spaargeld.

BeSmart factsheet maart 2024


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon