foto6-200px

BeSmart factsheet november 2023

05 december 2023

November 2023

Na dalingen in de maanden juli, augustus en september, is de maand november gelukkig afgesloten met prima rendementen voor zowel aandelen als obligaties. Dit herstel zette eind oktober al in. Hiervoor is een aantal redenen aan te wijzen.

Allereerst is het resultatenseizoen redelijk goed verlopen. Bedrijfscijfers lieten over het algemeen zien dat de verwachtingen van analisten zijn gehaald of zelfs overtroffen. Dit geeft uiteraard steun aan de effectenbeurzen.

Daarnaast lieten de detailhandelsverkopen in de VS in oktober voor het eerst sinds maart van dit jaar een daling zien. In eerste instantie zou dit als een negatief cijfer kunnen worden uitgelegd, maar in deze economische fase blijkt dit een gunstig teken te zijn geweest. Het maakt de kans op een verlaging van de rentes namelijk groter.

 

Tevens zien we de hoop van de beleggers terugkeren in de periode rond Black Friday. Ondanks de daling van de detailhandelsverkopen in oktober verwacht de Amerikaanse National Retail Federation dat er in de VS qua bestedingen door consumenten nieuwe recordhoogten bereikt gaan worden in de laatste periode van dit jaar.

Tenslotte is de renteontwikkeling zeer belangrijk. Vooral in Europa zien we de inflatie veel sneller dalen dan verwacht. In november daalde deze van 2,9% naar ‘slechts’ 2,4%. Kortom, renteverlagingen in het komende jaar zijn inmiddels zeer aannemelijk geworden.

BeSmart Factsheet november 2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon