foto6-200px

BeSmart factsheet oktober 2023

07 november 2023

Oktober 2023

Afgelopen maand wisten de aandelenbeurzen per saldo licht negatief te presteren. Dit mede door de begin deze maand gestarte oorlog tussen Israël en Hamas.

Beleggers hebben laatste jaren veel negatieve ontwikkelingen meegemaakt. Eerst de Coronapandemie, vervolgens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en daarna de hoge inflatie. Centrale banken hebben hierop vele malen de rente verhoogd om de inflatie weer in het  gareel te krijgen. Gevolg van deze inspanningen is wel dat de effecten zichtbaar beginnen te worden.

De inflatie is aan het vertragen en de arbeidsmarkt aan het verzwakken. Ook neemt het ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen in zowel de VS als in Europa af.

 

De verwachting is dat deze economische groeivertraging de rest van dit jaar en volgend jaar zal aanhouden. Daarmee is de opzet van de Centrale banken uiteindelijk geslaagd.

Tot aan de zomer gingen de ‘markten’ er vanuit dat de rente vanaf begin 2024 zou gaan dalen. Inmiddels moeten we er echter nu wel rekening mee houden dat rente voor een langere periode hoger zal zijn. Voor het afsluiten van een 30-jarige hypotheek betaal je in de VS inmiddels al 8% aan rente. In Nederland ligt dit renteniveau momenteel op ruim 5%.

De negatieve impulsen zullen op termijn zijn ingeprijsd. Dit moet de effectenbeurzen vervolgens de ruimte geven om te gaan ‘draaien’ waardoor er een positief sentiment kan ontstaan. Dit heeft de historie wel vaker laten zien.

Factsheet oktober 2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon