foto6-200px

BeSmart factsheet september 2023

04 oktober 2023

September 2023

De renteontwikkeling blijft, in zowel de Verenigde Staten als in Europa, een belangrijke stempel drukken in de financiële wereld in september.

VS
Sinds de inval van de Russen in Oekraïne in februari 2022 heeft Jerome Powell, als voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED), de rente in de VS inmiddels maar liefst tien keer verhoogd naar 5,25%. Dit is het hoogste renteniveau in zestien jaar. Deze renteverhogingen waren nodig om de strijd aan te gaan tegen de torenhoge inflatie, die inmiddels wel weer redelijk onder controle lijkt te komen, maar nog altijd te hoog is. Daarnaast blijkt de economie, ondanks alle rentestijgingen, in dit deel van de wereld veerkrachtig en een recessie vermeden lijkt te worden. Een zeldzame prestatie.

Europa
Ook voorzitster Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het druk gehad met de renteverhogingen. Inmiddels is de rentestand in Europa op 4% uitgekomen. Dat is de hoogste rentestand sinds de oprichting van de ECB in 1998. Europa heeft het moeilijker dan de VS en moet een zeer milde recessie slikken.

Opkomende markten
De Europese economie heeft dus wat meer moeite om overeind te blijven dan de VS. Daarbij werkt de afkoeling van de wereldeconomie (vooral China) niet mee. Europa is hier gevoeliger voor dan de VS. De situatie in China, altijd al een belangrijke aanjager geweest voor de Emerging Markets, lijkt zich inmiddels wel enigszins te stabiliseren.

Factsheet september 2023


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon