Marktcommentaar December 2019

Marktcommentaar December 2019

29 november 2019

Effectenportefeuilles

De afgelopen maanden liepen de effectenmarkten vooruit op een aantal mogelijke positieve ontwikkelingen en vooral aandelen lieten een mooie koersstijging zien. Zoals eerder aangegeven zwakt de wereldwijde groei enigszins af, maar lijkt de afzwakking nu te stabiliseren gedreven door het herstel in de industrie. Door de verschillende centrale banken is het monetaire beleid de afgelopen maanden verder verruimd en die maatregelen beginnen zijn effect te hebben in de economie. Ook zijn de risico’s van een harde brexit afgenomen en lijkt het handelsconflict tussen de VS en China af te stevenen op een voorlopig (fase 1) handelsakkoord.

Met nog ongeveer een maand te gaan lijkt 2019 de boeken in te gaan als een goed beleggingsjaar met voor bijna alle beleggingscategorieën een positief rendement. Aandelenmarkten, met in het bijzonder Amerika, bereikten nieuwe recordstanden. Ondanks allerlei politieke risico’s hadden de monetaire verruimingen de overhand. Ook de bedrijfswinsten bleven op peil. Wereldwijd daalden de rentes en stegen de obligaties in koers. Door de dalende rentes en de zoektocht van beleggers naar een positief rendement op obligaties deden vooral de risicovollere obligaties het goed.

Handelsakkoord

Een eerste oplossing voor het handelsconflict tussen de VS en China lijkt haalbaar. In deze zogenaamde fase 1 oplossing worden enkele eerder ingestelde importheffingen geschrapt en zal China meer Amerikaanse landbouwproducten kopen. Recent werd bekend dat China de diefstal van intellect eigendom harder gaat bestraffen. Dit wordt gezien als een handreiking in het handelsconflict. Nu is het nog zo dat bedrijven bedrijfsgeheimen moeten delen wanneer ze toegang willen krijgen tot de Chinese markt. De situatie in Hong Kong is echter een potentieel gevaar voor het handelsconflict.

Wellicht zullen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping het fase 1 akkoord volgende maand tijdens een bijeenkomst in Chili ondertekenen.

Brexit

Brexit is opnieuw uitgesteld, nu tot 31 januari 2020. Ondanks dat er een meerderheid was voor het brexitakkoord dat premier Boris Johnson sloot met de EU, wilde het Lagerhuis meer tijd om de wetgeving in orde te maken. Om de impasse te doorbreken stuurde Johnson aan op nieuwe verkiezingen, die op 12 december zullen plaatsvinden.

Resultaten

Hieronder treft u de netto resultaten van onze modelportefeuilles t/m 28 november. Voor meer resultaten klik hier

resultaten


ETF uitgelicht

De ETF die we vandaag uitlichten is de best presterende ETF dit jaar in onze duurzame effectenportefeuilles met een jaarrendement van ruim 34%; de Lyxor World Water ETF.

De ETF volgt de World Water Index Net Total Return en deze index bestaat uit ’s werelds 30 grootste bedrijven die actief zijn in de waterinfrastructuur, nutsbedrijven of zuiveringssectoren, en die ten minste 40% van hun inkomsten halen uit water gerelateerde activiteiten. Het totale resultaat van deze index over de afgelopen 10 jaar komt ongeveer op 270% uit.

Het meest bekende bedrijf uit de index is waarschijnlijk Veolia Environnement, een Frans concern met activiteiten in de sectoren water, afvalverwerking, energie en transport en bekend in Nederland vanuit het openbaar vervoer. De weging van elk individueel bedrijf in de ETF wordt gemaximaliseerd op 15%.

De ETF is genoteerd in EUR en heeft een totale omvang van ca. € 754 miljoen. De ETF keert jaarlijks dividend uit (ca. 1,5%). De ETF is een synthetische replicatie, dat wil zeggen dat de ETF het rendement van de index ontvangt van een tegenpartij (Société Générale). Deze tegenpartij gaat ermee akkoord om het indexrendement in te ruilen voor het rendement van een onderpand (vaak een vervangingsmandje aandelen). Het tegenpartijrisico is door wetgeving maximaal 10% van het vermogen van de ETF .

De TCO bedraagt 0,60%, hetgeen voor een ETF aan de hoge kant is.

>> Download hier ons E-Book – 6 misvattingen over duurzaam beleggen ontrafeld-

 


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon