logo bs

Marktcommentaar Juli 2019

08 juli 2019

Effectenportefeuilles

Na een goed eerste kwartaal leken de effectenportefeuilles in het tweede kwartaal wat rendement in te moeten leveren, echter per saldo staan de portefeuilles zelfs iets hoger dan de laatste dag van het vorige kwartaal. In mei zorgde een verhoging van de importtarieven door Donald Trump in het handelsconflict met China alsmede het aftreden van Theresa May voor een negatief sentiment op de aandelenbeurzen. Westerse aandelenmarkten verloren circa 4 à 5 % en de Aziatische markten verloren circa 8%.

In de maand juni daarentegen bepaalden de voorzitters van de centrale banken van Amerika en Europa het sentiment op de beurs. Door te hinten op verdere monetaire verruiming daalden de rentes wereldwijd, hetgeen een positief effect heeft op risicovolle beleggingen, deze stegen dan ook fors in waarde. Ook bereikte de goudprijs het hoogste punt in 6 jaar. De olieprijs liep op nadat meerdere tankers in de Golf van Oman waren aangevallen met oplopende spanning tussen de VS en Iran als gevolg.

Centrale Banken

ECB-president Draghi verraste iedereen door in het Portugese Sintra aan te geven dat de ECB klaar staat om in te grijpen en er alles aan zal doen om haar inflatiedoelstelling te halen. Met een dalende Europese inflatie lijkt een nieuwe monetaire verruiming een kwestie van tijd. Een dag later herhaalde FED-president Powell dit kunstje en hintte op een verlaging van de Amerikaanse beleidsrente. Alhoewel er weinig aanleiding is voor de goed draaiende Amerikaanse economie werd de toekomstige onzekerheid door de handelsperikelen en lagere inflatiecijfers hier ook aangegrepen om de deur naar een renteverlaging op een kier te zetten.

Op de financiële markten wordt alweer gesproken over een goudlokje (goldilocks) scenario van lage inflatie, lage rentes, hoge economische groei en goede winstontwikkelingen bij bedrijven, waarbij (net als in het sprookje) de groei niet te heet is om inflatie te veroorzaken, niet te koud is om de winsten te drukken, maar precies goed is. 

Handelsconflict 

Na de tariefverhoging in mei door Donald Trump leek een oplossing in het handelsconflict met China ineens weer ver weg. Echter de laatste weken van juni, in aanloop naar de G20-top, kwamen er weer wat positievere geluiden naar buiten dat de twee economische grootmachten weer met elkaar om tafel gaan zitten en de handelsbesprekingen hervatten.

Brexit

Op 24 mei kondigde Theresa May haar vertrek aan als premier van het Verenigd Koninkrijk. Binnen de conservatieve partij is nu de strijd om het premierschap losgebarsten waarbij er nu twee kandidaten over zijn; Jeremy Hunt, de huidige minister van Buitenlandse Zaken en Boris Johnson, de excentrieke ex-burgemeester van Londen, die ook wordt gezien als favoriet. Op 22 juli a.s. is de uitslag. Beiden geven aan dat het verlaten van de EU zonder deal op 31 oktober tot de mogelijkheden behoort, maar over het algemeen wordt de soep nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend.

Resultaten

Hieronder treft u de netto resultaten van onze modelportefeuilles t/m vrijdag 5 juli. Voor meer resultaten klik hier.

 

ETF uitgelicht!

SPDR Thomson Reuters Global Convertible Bond EUR Hdg ETF:

Een converteerbare obligatie is een obligatie die omgezet kan worden in aandelen. Als de koersen van de aandelen van de uitgevende instellingen stijgen, wordt de mogelijkheid tot omzetting in aandelen lucratief. Indien de aandelen niet voldoende in waarde stijgen of dalen dan wordt de hoofdsom van de obligatie terugbetaald. Door de keuzemogelijkheid zullen beleggers in converteerbare obligaties genoegen nemen met een lager rentepercentage.

Deze ETF streeft ernaar de prestatie van een index (266 posities) te volgen die is samengesteld uit wereldwijde converteerbare obligaties. Circa 60% van de onderliggende converteerbare obligaties is genoteerd in USD, maar deze blootstelling en die van andere valuta wordt afgedekt naar EUR. De totale omvang van de ETF bedraagt $ 936 miljoen. De ETF keert geen rente uit maar dit wordt opgeteld bij het fondsvermogen. De gemiddelde looptijd van de converteerbare obligaties bedraagt circa 4 jaar en de gemiddelde couponopbrengst ligt op circa 0,95%. De ETF is een fysieke replicatie, dat wil zeggen dat het fonds de onderliggende obligaties van de index daadwerkelijk aanhoudt. De TCO bedraagt 0,55%.

Download hier gratis ons E-Book : Beleggen in ETF’s, hoe werkt dat?

 

Disclaimer: Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of aanbeveling bepaalde effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten en/of medewerkers van BeSmart Vermogensbeheer. Laat u goed voorlichten, zodat u zich een gedegen beeld kunt vormen van de risico’s voordat u besluit te gaan beleggen.


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon