Marktcommentaar september 2019

Marktcommentaar september 2019

06 september 2019

Effectenportefeuilles

In de maand juli leken we op weg naar rustige zomermaanden op de beurs, met de aanstelling van Christine Lagarde als opvolger van Mario Draghi als ECB-president. Lagarde wordt bestempeld als ‘duif’’, hetgeen betekent dat zij net als Draghi een ruimer monetair beleid nastreeft. De ECB maakte bekend dat er vrijwel zeker nieuwe monetaire stimuleringen plaats gaan vinden in september, onder meer door het opnieuw opkopen van obligaties. De FED hintte ook op een verlaging van de beleidsrente. Nagenoeg alle beleggingen stegen in waarde en wereldwijd daalde de marktrentes. Er is nu een recordbedrag aan leningen met een negatieve rente.

In augustus verlaagde de FED inderdaad de beleidsrente met 0,25%-punt, hetgeen de markt toch als teleurstelling zag, omdat op meer was gerekend. Ook het opnieuw oplaaien van de handelsoorlog tussen de VS en China zorgde voor teleurstelling. Over en weer werden nieuwe importtarieven aangekondigd en protectionistische maatregelen genomen. Aandelenbeurzen eindigde in de min, met de meeste schade voor de opkomende markten. Obligaties stegen omdat de rentes verder daalden. De goudprijs steeg door de onzekerheid en dalende rentes hard in koers. Per saldo zijn de resultaten van de effectenportefeuilles ongeveer gelijk gebleven.

Wereldeconomie

Redenen voor een nieuwe ronde monetaire verruiming is o.a. het afzwakken van de wereldwijde groei. Het IMF heeft de groeiprognose voor de wereldeconomie met 0,1% verlaagd naar 3,2%. Vooral de industriële productie heeft het zwaar, met in het bijzonder in Duitsland. Als oorzaken noemt het IMF de handelsoorlog, brexit en oplopende spanningen wereldwijd.

Brexit en Italië

Eind juli werd Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk. Als Brexiteer is het zijn doel om de EU, met een betere deal of zonder deal, op 31 oktober te verlaten. Ten tijde van dit schrijven is de chaos echter al compleet. Meerdere partijleden of (onder)ministers zijn opgestapt of overgestapt en een wet de een no-deal brexit moet voorkomen wordt waarschijnlijk aangenomen.

In Italië is een nieuwe linkse regering in de maak. Nadat de populistische coalitie was gevallen doordat Matteo Salvini de stekker eruit trok, lijkt deze keuze voorlopig als een boemerang terug in zijn gezicht te komen, nadat hij nu zelf buitenspel staat. De markt is enthousiast want de Italiaanse 10-jaarsrente daalde.

Resultaten

Hieronder treft u de netto resultaten van onze modelportefeuilles t/m donderdag 5 september. Voor meer resultaten klik hier.

ETF uitgelicht!

Deze keer een ETF uitgelicht uit onze duurzame effectenportefeuilles. Duurzame beleggers houden bij hun beleggingsbeslissingen rekeningen met overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur (ESG). Er kunnen verschillende duurzame criteria worden toegepast op de keuze van de beleggingen en zo zijn er dus verschillende gradaties van duurzaam beleggen. De SRI-criteria waaraan deze ETF voldoet, is hierbij één van de strengste. Hierbij worden bedrijven met controversiële producten, diensten en activiteiten uitgesloten van opname in de duurzame index, maar worden ook alleen de 25% meest duurzame bedrijven uit de conventionele index opgenomen.

De conventionele MSCI USA-index bestaat uit ca. 637 grote en middelgrote bedrijven uit de VS. Deze bedrijven samen beslaan ongeveer 85% van de totale omvang van beursgenoteerde bedrijven van de VS. Een aantal van deze bedrijven is betrokken bij de productie van kernwapens, vuurwapens, tabak of betrokken bij schandalen. De duurzame ETF-variant iShares MSCI USA SRI bestaat echter uit 150 posities, wat neerkomt op ongeveer 25% van het totaal. Hiervan is 0% betrokken bij bovengenoemde activiteiten.

Één van de redenen om voor duurzaam beleggen te kiezen is de betere rendement-risicoverhouding. Van beide ETF’s treft u hieronder de cijfers:

 

De ETF is genoteerd in USD en heeft een totale omvang van ca. $ 1 miljard. De ETF keert geen dividend uit maar dit wordt opgeteld bij het fondsvermogen. De ETF is een fysieke replicatie, dat wil zeggen dat het fonds de onderliggende aandelen van de index daadwerkelijk aanhoudt. De TCO bedraagt 0,30%.

Disclaimer: Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of aanbeveling bepaalde effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten en/of medewerkers van BeSmart Vermogensbeheer. Laat u goed voorlichten, zodat u zich een gedegen beeld kunt vormen van de risico’s voordat u besluit te gaan beleggen.

 


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon