Spaarrente steeds lager

Spaarrente steeds lager

19 januari 2015

De spaarrente wordt alsmaar lager en lager. Dit is het effect van het rentebeleid van de ECB, dat de rente laag houdt en ook nog van plan is staatsobligaties te gaan opkopen wat de rente verder zal drukken. De ECB houdt de rente laag om de haperende economie te stimuleren en de lage inflatie tegen te gaan. De rente op Nederlandse en Duitse staatsleningen is al gedaald tot circa 0,45% voor 10 jaar looptijd en voor 5 jaar looptijd is de rente al negatief (-0,01%).

Meer weten over vermogensbeheer ?
>>
Vraag hier gratis informatiepakket aan

De hoogste rentes die u nu nog ontvangt op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden liggen in de buurt van de 1,65% bij aanbieders als Argenta, KNAB, Nationale Nederlanden en Leaseplan Bank. Uit een interview met het Financieel Dagblad kwam onlangs naar voren dat onder bankiers van de grootbanken de verwachting is dat de spaarrente zal zakken tot onder de huidige stand van 1%. De grootbanken kijken elkaar hier voorlopig aan omdat men bang is voor de gevolgen wanneer de rente onder deze barrière komt. Voor spaarders kan dit wel eens de gevoelsmatige grens zijn waarbij men op zoek gaat naar een beter alternatief.

Gezien de rentes op de geld- en kapitaalmarkt is de huidige spaarrente niet houdbaar. Banken verdienen geld aan het renteverschil tussen lenigen zoals bijvoorbeeld hypotheken aan de ene kant en de opgehaalde spaargelden aan de andere kant. Aangezien ook de hypotheektarieven dalen, moet ook de spaarrente dalen om de marges op peil te houden. Aan de andere kant hebben banken ook het spaargeld nodig om haar kapitaalbuffers in stand te houden.

Bron: DE BELEGGINGSASSISTENT, 19-01-2015


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon