Wie gaat mijn vermogen beheren ?

Wie gaat mijn vermogen beheren ?

10 december 2012

Het jaaroverzicht van mijn beleggingen is binnen en het stemt me niet vrolijk. Daar zal ik niet de enige in zijn. Maar ik ben echt ontevreden over het beheer van mijn portefeuille. Wat moet ik nu? Wie gaat mijn vermogen beheren?

De kans is groot dat je bij de bank zit waar je ooit een hypotheek hebt laten afsluiten, of waar je een betaalrekening had lopen. Voor het gemak hebben de meeste mensen daar ook hun vermogen ondergebracht. Maar waarom eigenlijk?

De financiele markten zijn voortdurend in beweging, financiele instellingen ook. Niet alle veranderingen zijn in je voordeel. En misschien zijn je wensen in de loop van de tijd wel veranderd. Er zijn genoeg vermogensbeheerders in de markt die maatwerk leveren. Het loont de moeite om die eens met elkaar te vergelijken.

De klik

De perfecte vermogensbeheerder bestaat niet. Zoek er dus ook niet naar. Een vermogensbeheerder zal nooit jaar in jaar uit voor al zijn beleggers de beste resultaten behalen. En een beleggingsfonds dat ieder jaar al zijn concurrenten verslaat is er ook niet.

Belangrijker is dat het klikt met de vermogensbeheerder. Dat hij je wensen en doelstellingen begrijpt en die kan vertalen in een duidelijke strategie. Wat vind je belangrijk? Zet op een rij wat je verwacht van het beleggingsbeleid en het rendement, maar ook van het contact met de vermogensbeheerder, de rapportage en de vergoeding.

Beleggingsbeleid

Zoek uit of het beleggingsbeleid wel bij je past. Je eigen wensen en doelstellingen staan centraal, en niet de mogelijkheden van je bank. Het kan aantrekkelijk zijn te beleggen in beleggingsfondsen, maar wellicht is het beter om juist direct op de beurs te beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en eventueel derivaten. Dat hangt volledig af van je vermogen en je beleggingsprofiel. Je keuzes daarin bepalen voor een groot deel het resultaat.

De kosten

De kosten gaan vaak voor de baten, en geen enkele financiele partij levert zijn diensten gratis. Maar de gevraagde vergoedingen moeten wel in reële verhouding staan tot het werk of het resultaat. Laat je volledig informeren over alle soorten kosten. Zoals daar zijn: vaste en variabele vergoedingen, transactietarieven en bewaarloon.

Als er beleggingsfondsen in je portefeuille zijn opgenomen, vraag dan ook naar de kosten binnen die fondsen. Die kunnen hoog zijn en onnodig zwaar op het rendement drukken. Alle kosten voor beleggingsfondsen (afgezien van de transactiekosten) komen samen in een cijfer: de Total Expense Ratio (TER).

 Vragen

Wees niet bang veel vragen te stellen. Het kan heel goed zijn dat er onderwerpen aan bod komen die je niet begrijpt. Dat is niet zo gek, jij bent niet de hele dag met geld bezig. Zorg dat de vermogensbeheerder duidelijk uitlegt hoe de vork in de steel zit.

Bron: Z24, 21 december 2008


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon