And the winner is….

And the winner is….

28 november 2014

Afgelopen jaar kwamen wij verschillende mediaberichten tegen over banken en vermogensbeheerders die een prijs in de wacht hebben gesleept. Uiteraard hebben dit soort berichten onze aandacht vanwege de tak van sport waarin we ons begeven.

Zo werd Staalbankiers onlangs door Incompany gekozen tot beste private bank van Nederland. ING heeft bij de uitreiking van de Global Private Banking Awards 2014 (PWM Magazine & The Banker) ook de prijs mogen ontvangen voor beste private bank van Nederland. ABN AMRO MeesPierson, de vermogensbeheertak van ABN Amro, kreeg dezelfde onderscheiding via Euromoney Magazine. Deze award mocht ABN Amro MeesPierson  overigens de afgelopen 11 jaar ook al mee naar huis nemen. Tot slot werd Theodoor Gilissen afgelopen maand de winnaar van de Gouden Stier 2014 in de categorie beste vermogensbeheerder, net als vorig jaar overigens.

Uitgeroepen worden tot de beste private bank of vermogensbeheerder van Nederland staat waarschijnlijk garant voor de nodige media-aandacht en vervolgens een toeloop van een hoop nieuwe vermogensbeheerrelaties voor de desbetreffende partij. Ons bekruipt het gevoel dat het deze uitverkiezingen ‘te sturen’ zijn, waarschijnlijk ingegeven door commerciële belangen. Deze beurs- en geld gerelateerde websites of magazines leven natuurlijk bij de gratie van advertentie-inkomsten.

De beste vermogensbeheerder?

De beste vermogensbeheerder of private bank aan wijzen is lastig als je niet bekend maakt welke criteria beoordeeld worden. Wordt er gekeken naar rendement (per jaar of lange termijn?), risico’s, kosten of het geboden serviceniveau? De beste vermogensbeheerder bestaat natuurlijk niet, althans het is ieder jaar een andere partij, als we het criterium –het hoogste rendement- hanteren. Wanneer we de criteria kosten en rendement nemen lijkt het ons ook onwaarschijnlijk dat het deze vermogensbeheerders zijn die komen boven drijven.

Tussen de genomineerden van de Gouden Stier 2014 vinden we bijvoorbeeld een aantal partijen terug die qua kostenniveau en het behaalde rendement onmogelijk uitgeroepen kunnen worden als de beste vermogensbeheerder van 2014.

Om u een idee te geven waarop wij onze mening baseren: In 2008 werd Alex vermogensbeheer uitgeroepen tot beste vermogensbeheerder terwijl Alex vermogensbeheer pas dat jaar van start ging met de dienst vermogensbeheer. In 2011 werd Alex wederom uitgeroepen tot beste broker en beste vermogensbeheerder. Het rendement van de modelportefeuilles bij Alex vermogensbeheer varieerden dat jaar echter van -4% tot -24%. In 2008 werd Rolf Stout van Fortis Obam uitgeroepen tot fondsmanager van het jaar met een behaald rendement van -67%. U snapt mijn punt! Zolang wij niet bekend zijn met de gehanteerde criteria en de uitkomsten hiervan is een gouden beeldje wat ons betreft een wassen neus!

Bron: DE BELEGGINGSASSISTENT, 28-11-2014


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon