logo bs

Passief vs Actief : 9-1

Als het een wedstrijd was geweest, dan had het 9-1 gestaan in het voordeel van passief beleggen. Data van SPIVA (S&P Indices Versus Active) tonen deze stand van het duel tussen actief en passief in hun jaarrapport. In de afgelopen 15 jaar hebben ze data verzameld van meer dan 10.000 actieve beleggingsfondsen. Het op wetenschappelijk bewijs gebaseerde vermoeden dat passief beter presteert dan actief, wordt in deze cijfers ruimschoots bevestigd.

In deze (leuke!) weergave van SPIVA kunt u zien welk percentage actieve fondsen per land de benchmark heeft verslagen. Als we kijken naar de afgelopen 5 jaar in de VS, dan zien we dat 88,30% van de actieve fondsen onder de index is uitgekomen. Kijken we naar de afgelopen 3 jaar, dan ligt dit percentage nog hoger: 93,39%. Een enorme wanprestatie, zeker als je bedenkt dat de beheerders van deze fondsen een flinke beheervergoeding hebben geincaseerd om juist dat te doen wat ze voor het overgrote deel niet gelukt is: de index verslaan.

De prestaties van actieve beheerders in Europa zijn iets minder beroerd. Over een periode van 5 jaar slaagde 74,17% er niet in om de benchmark te verslaan.

 

De druk op actieve fondsen om waarde toe te voegen neemt hierdoor verder toe. Als je als actieve fondsbeheerder je referentie-index niet weet te verslaan, heb je simpelweg geen bestaansrecht.

Het onderzoek toont ook aan dat de kosten een belangrijke oorzaak zijn van de slechte prestaties en dat fondsen die zich richten op buitenlandse markten (t.o.v. VS) vaak grotere afwijkingen laten zien. Ook de omvang van een fonds heeft invloed op de prestaties, grotere fondsen presteren beter dan kleine fondsen.

Al lange tijd zien we een trend waarin steeds meer beleggers kiezen voor het transparante en kostenefficiënte indexbeleggen. Beleggers geloven niet meer in de niet-werkende beleggingsstrategieën van vermogensbeheerders of dure actieve beleggingsfondsen.

Wilt u ook weten wat slim indexbeleggen u had kunnen opleveren? Klik hier


< Terug naar artikel overzicht