logo bs

It’s the market, stupid!

In 1992 koos het campagneteam van Bill Clinton de slogan “It’s the economy, stupid!” om de economische problemen die de republikeinen hadden gecreëerd te benadrukken. Het leverde hem uiteindelijk de overwinning op. Hier verbasteren we de uitspraak naar “It’s the market, stupid!” voor diegene die suggereren dat ETF’s grotendeels verantwoordelijk zijn voor de marktcorrectie van februari.

Markcorrecties zijn van alle tijden en simpel gesteld zijn er bij een correctie veel meer verkopers dan kopers in de markt waardoor de koersen dalen. De aanleiding van de correctie in februari waren betere arbeidscijfers uit de VS met stijgende lonen, hetgeen de inflatieangst aanwakkerde en de rentes liet stijgen met als gevolg dalende aandelenkoersen. De recente daling werd aangegrepen door bepaalde adviseurs en politici om ETF’s hiervan de schuld te geven. De opmars van ETF’s is waarschijnlijk een doorn in het oog van deze mensen of ze hebben tegengestelde belangen.

Deze beschuldiging aan het adres van ETF’s is in onze ogen totaal onzinnig. Natuurlijk, er waren producten uitgegeven op de volatiliteitsindex met een hefboom, producten (notes) die in onze ogen de naam ETF niet mogen dragen, die daalde met 90%.

Maar ETF’s de schuld geven van de recente correctie is als individuele aandelen de schuld geven van eerdere correcties in het verleden. Dat de huis-tuin-en-keuken ETF’s niet schuldig waren aan de daling, erkende ook de nieuwe voorzitter van de FED Jerome Powell: “ETF’s weren’t to blaim, plain vanilla ETF’s traded as expected” aldus de voorzitter op Bloomberg.

De populariteit van ETF’s heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat het marktaandeel van ETF’s in de totale beleggingsmarkt flink is gestegen, maar het is uiteindelijk wereldwijd nog maar 20% van het totaal. De overige 80% zit dus nog in actief beheerde portefeuilles of beleggingsfondsen. Dat ETF’s dus aan de basis liggen van de daling is zeer onwaarschijnlijk.

Echte indexbeleggers investeren echter voor de lange termijn en volgen de markten door het creëren van een optimale portefeuille bestaande uit ETF’s passend bij hun doelstelling. Ze proberen de markten niet te ‘timen’ door in en uit te stappen. Tijdelijke ‘ruis’ door paniek op de beurs of negatieve (politieke) ontwikkelingen laten ze aan zich voorbijgaan en laten daarom de effectenportefeuille in takt.

.

Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag een beleggingsvoorstel aan.


< Terug naar artikel overzicht