Airplane and road with motion blur effect at sunset. Landscape with passenger airplane is flying over the asphalt road and cloudy sky. Commercial plane is landing. Aircraft with blurred background

Brace, brace!

Dit zijn woorden die u niet wilt horen als u in het vliegtuig op weg bent naar uw welverdiende vakantie. Ik kan u geruststellen, de kans dat u overlijdt door een vliegtuigongeluk is ongeveer 1 op 6.000.000. Zelfs als u de komende 10.000 jaar elke dag in het vliegtuig stapt is de kans erop nog steeds erg klein. Toch zijn er mensen die onder geen beding in het vliegtuig stappen. Een angst die waarschijnlijk het gevolg is van (mediaberichten over) vliegtuigongelukken en het kijken naar tv-programma’s als air crash investigation. Toch is deze angst irrationeel, want vliegen wordt beschouwd als een van de veiligste manieren van reizen. Bij reizen per auto is de kans circa 112 keer groter om te overlijden. Ook in de wereld van financiën en beleggen worden niet alleen maar rationele beslissingen genomen en nemen mensen op basis van emoties verkeerde of niet optimale beslissingen. De studie op dit gebied noemen we Behavioural Finance.

Behavioural finance kunnen we omschrijven als een combinatie van economische theorie in combinatie met psychologie. Het wordt gebruikt om het gedrag van mensen te analyseren en te verklaren met betrekking tot hun financiën en de financiële markten. Al in 1978 ontving Econoom Herbert Simon een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het proces van het nemen van beslissingen in economische organisaties waarbij hij aantoonde dat managers niet louter rationele beslissingen namen maar ook op basis van emoties.

De belangrijkste redenen dat mensen irrationeel handelen zijn angst, onder- en overschatting van situaties (kansen en risico’s), zelfoverschatting of beïnvloeding door anderen (kuddegedrag). Een belangrijke theorie is de prospect theorie ofwel de ‘loss-aversion-theorie’ (verlies aversie). Hierbij wordt ervan uitgegaan dat mensen verliezen en winsten anders waarderen. Uit onderzoek blijkt dat het negatieve gevoel van verlies twee keer zo krachtig kan zijn als het positieve gevoel van winst. Wat kan dit betekenen voor u?

Wellicht wilt u beginnen met beleggen, maar weerhoudt de angst voor verlies u hiervan, doordat u nog weet wat er met de koersen gebeurde tijdens de kredietcrisis (2008) of recenter berichten over een eventuele handelsoorlog. Wellicht belegt u wel, maar hierdoor veel te defensief. Al deze beslissingen kunnen ertoe leiden dat toekomstige financiële doelen niet worden bereikt. Uiteraard is het beter om u goed te laten informeren/adviseren over risico’s en rendement op lange termijn en een hieruit voortvloeiend passend risicoprofiel om uw toekomstige doelen te gaan bereiken. Zie negatieve mediaberichten als ruis en geef de beleggingen de tijd om te kunnen groeien tot het uiteindelijke streefbedrag. Immers het rendement is een beloning voor het geduld dat u heeft gedurende de periode dat u belegt. Bon Voyage!

.
Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag een beleggingsvoorstel aan.

 


< Terug naar artikel overzicht