logo bs

Beleggen voor uw pensioen?

Nadenken over je pensioen is saai, de materie moeilijk en iets van “dat zien we later wel”. Toch is vroeg beginnen met opbouwen van je vermogen cruciaal voor de waarde van je pensioen op einddatum zo schreven we in onze eerdere blog – miljonair worden doe je zo. Het vergt tijd, discipline en een effect wat Albert Einstein omschreef als het 8e wereldwonder; het rente-op-rente -effect. Toch hanteren veel mensen de struisvogelpolitiek als het gaat om hun oude dag.

Veel ondernemers of zelfstandigen zullen zelf iets moeten regelen voor hun pensioen en doen dit niet altijd omdat ze denken dat met de verkoop van hun onderneming hun pensioen veilig kunnen stellen. Helaas kan er altijd iets gebeuren met het bedrijf waardoor de verkoop tegenvalt of erger. Het is dus geen overbodige luxe om te zorgen voor een goede oude dag.

Uit onderzoeken van o.a. NIBUD, AFM, Aegon, Wijzer in geldzaken hierbij een paar ellendige feiten over pensioen:

34% verwacht onvoldoende pensioen te hebben;
82% verwacht een veel slechter pensioen dan de huidige gepensioneerden;
60 % weet niet of ze genoeg pensioeninkomen heeft om alle uitgaven te betalen;
82% is niet voldoende voorbereidt, 40% heeft sowieso geen strategie;
72% zegt onvoldoende middelen te hebben om nu in pensioen te investeren.

Om aan alle onzekerheden een einde te maken is het verstandig om een paar keer in je leven een financiële inventarisatie te maken van je financiële situatie waaronder huidig- en toekomstig inkomen. Dat kan al redelijk snel en laagdrempelig. BeSmart heeft hiervoor slimme software die al binnen ongeveer 30 minuten een goed overzicht met oplossingen kan bieden.

Veel ondernemers die pensioen opbouwen doen dit in privé via box 3 vermogen of via banksparen. Ook voor niet ondernemers is dit een interessante mogelijkheid om iets extra’s te doen voor later. Banksparen heeft verschillende voordelen, zo is de inleg aftrekbaar en betaal je lagere inkomstenbelasting bij uitkering na pensionering. Nadeel is dat de huidige rentevergoeding laag is en het bedrag is geblokkeerd.

Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om op zo’n “bankspaarrekening” te beleggen. Een fiscale, geblokkeerde beleggingsrekening dus, een pensioenrekening zoals BeSmart het noemt. Het voordeel hierbij is dat je kunt beleggen en een hoger rendement op dit vermogen kunt behalen. Wel zijn er eisen aan de periodieke inleg en aftrekbaarheid. Ook kunnen veel huidige (woeker)polissen worden omgezet naar zo’n fiscale beleggersrekening maar niet allemaal.

Wilt u in 30 minuten een helder overzicht van uw toekomstig pensioeninkomen of meer weten over beleggen op een pensioenrekening?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 020-760 82 32
of bezoek de pagina pensioenrekening


< Terug naar artikel overzicht